Finančná správa začne od víkendu kontrolovať používanie eKasy v turistických centrách

Finančná správa (FS) SR začne od nastávajúceho víkendu viac kontrolovať používanie elektronických registračných pokladníc (eKasa) v letných turistických centrách. Kontrolóri totiž doteraz zistili pri používaní eKasy porušenie zákona až v 60 % prípadov. Akcia "Turista" bude preto trvať celý august, informovala vo štvrtok FS.

30.07.2020 10:06
debata (3)

Od začiatku tohto roka vykonala finančná správa 2615 kontrol dodržiavania zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. „Až v takmer 60 % prípadov, a to je 1530 prípadov, zistili kontrolóri jeho porušenie. Aj to je dôvod, prečo FS kontroly na dodržiavanie evidencie tržieb v eKase ešte zintenzívni, a to najmä na miestach, kde sa v týchto letných dňoch pohybuje najviac ľudí,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová.

V systéme eKasa zaevidovala FS od začiatku tohto roka viac ako 924 miliónov pokladničných dokladov v hodnote viac ako 14 miliárd eur. Za ostatné týždne po postupnom uvoľňovaní ekonomiky sa situácia v oblasti vývoja tržieb vrátila do stavu pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. Za ostatný týždeň vydali prevádzky evidujúce tržby v eKase 37,5 milióna pokladničných dokladov v celkovej hodnote 587 miliónov eur.

Priemer tržby na jeden pokladničný doklad sa už niekoľko týždňov pohybuje na úrovni približne 15 eur. „Najnovšie čísla tak dokonca prekračujú výšku počtu dokladov a tržieb, ktoré eKasa zaznamenala v prvých týždňoch svojho fungovania v plnej prevádzke,“ spresnila Skokanová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #daniari #kontroly #eKasa