Horehronské cyklodreziny majú v tejto sezóne od štátu červenú

ediné cyklodreziny na Slovensku, ktoré boli vlani novinkou cestovného ruchu na Horehroní, nemôžu jazdiť. Zastavilo ich nariadenie Dopravného úradu a nepomohli ani rokovaniach na Ministerstve dopravy a výstavby SR. Ako agentúru SITA informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie v tlačovej správe, horehronské cyklodreziny sa do programu Národnej rady Slovenskej republiky nedostali a preto túto letnú sezónu nebudú môcť vôbec jazdiť.

29.07.2020 12:43
debata (4)

Unikátny projekt cyklodrezín spustila OOCR Región Horehronie v spolupráci s Čiernohronskou železničkou, n.o. (ČHŽ) v minulom roku, pričom správy o tom sa šírili obrovskou rýchlosťou a návštevníci cestovali do regiónu za touto atrakciou. „Na jeseň minulého roku Dopravný úrad vykonal kontrolu priamo na mieste a začiatkom tohto roka vydal okamžitý zákaz ich prevádzky. Začal sa tak kolotoč odvolaní a zdôvodňovaní, ktorými sme sa snažili horehronské cyklodreziny zachrániť,“ uviedol riaditeľ ČHŽ Aleš Bílek s tým, že po neúspešnom rokovaní s Dopravným úradom sa obrátili priamo na Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

„Snažili sme sa nájsť spoločné a zároveň koncepčné riešenie nielen pre horehronské cyklodreziny, ale aj pre všetkých, ktorí by podobný „bicykel na koľajniciach“ chceli prevádzkovať. Po úspešnom stretnutí, na ktorom sme dostali prísľub novely zákona, sme týždne čakali na pozitívne správy z Bratislavy. Bohužiaľ, aj napriek ústretovosti a snahe pracovníkov ministerstva dopravy sme až po uplynutí polovice letnej sezóny a odmietnutí desiatok rezervácií dostali správu, že horehronské cyklodreziny sa do programu Národnej rady Slovenskej republiky nedostali a preto túto letnú sezónu ani nebudú môcť jazdiť,“ povedala výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková a dodala, že takto si podporu cestovného ruchu nepredstavujú.

Cyklodreziny boli ideálnym produktom cestovného ruchu najmä v súvislosti s nariadeniami o zamedzení šírenia koronavírusu. „Keďže sme investovali do 14 cyklodrezín, ktoré jazdia v odľahlej krasovej Hrončianskej doline, kapacita a presun po koľajniciach je obmedzený len pre malé skupiny do štyroch osôb, a čo je najdôležitejšie, cyklodreziny ako ojedinelý produkt cestovného ruchu aktívne vyhľadávali dovolenkári z celého Slovenska, sme presvedčení, že tento produkt by pozitívne pomohol zmierniť dopady krízy cestovného ruchu a súvisiacich služieb v súvislosti s pandémiou,“ dodala výkonná riaditeľka.

Napriek ťažkej situácii v dôsledku koronakrízy sa subjekty pôsobiace v cestovnom ruchu snažia domáci cestovný ruch podporiť, čo najviac stimulovať a uspokojiť návštevníkov, ktorí sa rozhodli pre dovolenku na Slovensku. Žiaľ, v úplnom rozpore s touto snahou nedokázala naša nová štátna správa za takmer 10 mesiacov vyriešiť „legislatívny problém“ legálneho prevádzkovania týchto „bicyklov na koľajniciach“, a to aj napriek tomu, že vo všetkých okolitých krajinách, ako napríklad Poľsko, Česko alebo Rakúsko, tento produkt úspešne už veľa rokov prevádzkujú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Horehronie #dreziny