Vypredané Tatry? Ani zďaleka

Tohtoročné leto má tak troška inú príchuť - pandemickú. Odvážnejší cestujú k moru, tí, čo sa nákazy obávajú o čosi viac, zaplnili domáce destinácie. Medzi nimi vedú ako obyčajne Vysoké Tatry. Zdá sa, že tie sú vypredané. Stačí sa pozrieť na sociálne siete, ktoré zaplavujú fotografie plných turistických chodníkov či bazénov pod slovenskými veľhorami. Sú však naozaj tatranské štíty plné turistov?

29.07.2020 06:00
debata (36)

Ako kedy – plnú obsadenosť totiž striedajú voľné dni. Rezervácie pobytov si ľudia nechávajú teraz na poslednú chvíľu, čo spôsobuje výkyvy v návštevnosti. "Buď je kvôli zlému počasiu v horách prázdno, alebo sa vyčasí a do hôr cez víkend vyrazia všetci a infraštruktúra nestíha,“ povedal hovorca Tatry Mountain Resorts Marián Galajda.

cestovny ruch graf eko

Spojenie ubytovaných hostí s jednodňovými návštevníkmi tak vyvoláva dojem rekordnej sezóny a preplnených Tatier. "Keď však zoberieme mesiac ako celok, návštevnosť nedosahuje úroveň minulého roka,“ hovorí Galajda. Hoci Tatry podľa neho stále patria medzi obľúbené dovolenkové destinácie. A to nezmenila ani pandémia.

A čo bude ďalej?

"Zatiaľ to vyzerá iba na krátkodobé zlepšenie počas leta, a to predovšetkým kvôli prázdninám a letným dovolenkám,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. S letom sa skončí aj vysoká návštevnosť.

Výhľad na ďalšie mesiace zatiaľ nenaznačuje, že by sa mal domáci cestovný ruch naštartovať. "Medziročný prepad počtu návštevníkov bude pokračovať aj počas ďalších mesiacov,“ hovorí Harbuľák. No už by nemal byť taký prudký ako v mesiacoch apríl a máj, keď sa návštevnosť rátala len v percentách tej minuloročnej.

V máji sa na Slovensku ubytovalo 38 900 ľudí, niečo vyše dve tisícky z nich boli zahraniční hostia. Ide tak len o sedem percent z minuloročnej návštevnosti. Tržby sa tak prepadli o viac ako štyri pätiny. Celkovo sa od januára do konca mája na Slovensku ubytovalo len niečo vyše milióna ľudí. V apríli boli čísla ešte horšie. Ubytovalo sa len 6 702 ľudí, z nich len 417 cudzincov. Prepad bol takmer stopercentný.

Regionálne rozdiely

Návštevnosť sa však líši, záleží na lokalite. Regionálne rozdiely v počte návštevníkov a prenocovaní sú však priepastné. Ukázal to aj prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska – kým niektoré lokality sú takmer vypredané, iné zažívajú existenčné problémy. V hlavnom meste je podľa odhadov asociácie stále zatvorená tretina ubytovacích kapacít. Podobne je to aj v iných mestách.

"Ak urobíme priemer za celé Slovensko, medziročný pokles počtu prenocovaní v mesiacoch júl a august, ktoré patria tradične k najsilnejším mesiacom, bude na úrovni 30 až 40 percent,“ hovorí Harbuľák. Celkovo sa tak návštevnosť prepadne oproti minulému roku o polovicu, odhaduje. Tržby by sa tak môžu prepadnúť o 500 miliónov eur.

Cudzinci chýbajú, Česi to nezachránia

Zo zahraničných návštevníkov chýbajú hlavne Poliaci. A to nielen v Tatrách. Úbytok poľskej klientely je vidieť po celom Slovensku. Je za tým zvýšená podpora domáceho cestovného ruchu v Poľsku. Vypadli však aj turisti z Izraela či Nemecka. „Na druhej strane evidujeme za posledné týždne nárast českej klientely,“ hovorí Galajda. Výpadok zahraničných hostí však Česi nevykryjú.

Nechýbajú však len cudzinci, ale aj akcie. Zrušené sú napríklad obľúbené Medvedie dni. "V spolupráci s partnermi pripravujeme menšie podujatia – Night Run na Štrbskom Plese v prvý augustový deň či detský festival Tatranský sen na Hrebienku, ktorý sa uskutoční 8. augusta,“ hovorí Galajda. Pre rodiny s deťmi sú v Tatrách pripravené tradičné atrakcie ako dobrodružno-poznávacia hra Tatranská divočina, letný tubing na Hrebienku či horské káry z medzistanice Štart do Tatranskej Lomnice.

Dovolenka nie je lacná

Jednou z dovolenkárov na Slovensku je aj čitateľka denníka Pravda Iveta zo Žiliny. "Rozhodla som sa toto leto stráviť na Slovensku,“ hovorí. Cestovať do zahraničia sa nebojí, chce však podporiť domáci cestovný ruch. A aj podnikateľov, ktorí v ňom pracujú. "S rodinou sme si tento rok vybrali letnú dovolenku v Tatrách,“ dodala Iveta. Ceny sú podľa nej porovnateľné s dovolenkou v zahraničí pri mori. Samozrejme, záleží na službách a lokalite.

Ceny za týždeň v Tatrách začínajú priemerne od 500 eur pre dve osoby so stravou pri rezervácii cez portál Booking.com. Suma za sedemdňový oddych pre dvoch sa môže vyšplhať aj nad tisíc eur. O niečo viac si priplatí rodina s deťmi.

Sedemdňový pobyt v Hoteli FIS na Štrbskom Plese vyjde štvorčlennú rodinu od 900 eur vyššie pri rezervácii cez Gopass. V takejto cene sú už aj lístky na lanovky a zľava za včasnú rezerváciu. Ušetriť sa dá, ak sa rozhodnete pre apartmán s priateľmi alebo rodinou. Tu však treba brať do úvahy stravu či presúvanie sa autom, autobusom či vlakom.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #turizmus #leto 2020