Rezort financií chce zakázať rozpočtovanie daní a odvodov, ktoré nie sú súčasťou oficiálnych prognóz

Rozpočtovanie daňových a odvodových príjmov, ktoré nie sú súčasťou oficiálnych vládnych prognóz, by sa malo stať minulosťou. Rezort financií totiž avizuje prípravu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, podľa ktorej sa má vylúčiť možnosť, aby návrh rozpočtu verejnej správy obsahoval daňové a odvodové príjmy, ktoré neboli obsiahnuté v prognóze Výboru pre daňové prognózy. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu novely, ktorý by sa do pripomienkového konania mal dostať už v auguste.

28.07.2020 10:02
minister financií, eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií Eduard Heger (OĽaNO).
debata (2)

Práve tento postup bol pritom zo strany súčasnej vládnej garnitúry často kritizovaný pri pôsobení predchádzajúcich vlád. Tie totiž do rozpočtu schvaľovali stámiliónové rezervy na prípadný lepší vývoj v daniach a odvodoch oproti posledným oficiálnym prognózam, čo im následne umožňovalo v samotnom rozpočtovom roku používať tieto nadpríjmy na financovanie rôznych opatrení.

Novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy má pritom podľa predbežnej informácie sprehľadniť aj narábanie s rozpočtovými rezervami, keď sa má zamerať najmä na úpravu pravidiel ich tvorby a použitia a taktiež hospodárenia s nimi. Návrh novely sa však dotkne aj podmienok poskytovania návratných finančných výpomocí zo štátnych finančných aktív.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #MF SR