Chaty a záhrady pre pandémiu letia

Karanténa v byte? Zdá sa, že mnohí si vravia, že nikdy viac. Ukázal to prudký nárast záujmu o záhrady, chatky, vidiecke domy či apartmány. Počas prvej vlny pandémie a tesne po nej totiž vyletel hore.

28.07.2020 06:00
debata (4)

"V tomto období sme zaznamenali nárast záujmu o rekreačné nehnuteľnosti, ako sú chaty, záhrady, chalupy,“ hovorí Peter Porubský z portálu Nehnutelnosti.sk. Ľuďom nútený pobyt doma neveľmi vyhovoval.

"Dôvody môžu byť rôzne, ale jedným z nich je napríklad možnosť odísť z bytu v prípade, že bude opakovane potrebné tráviť viac času doma,“ hovorí produktová manažérka mBank pre úvery na bývanie Soňa Holíková. Tento typ realít vyhľadávajú hlavne tí, čo už majú vyriešené svoje stále bývanie. Hľadajú tak niečo na oddych.

Zamával zvýšený dopyt s cenami? Pri rekreačných nehnuteľnostiach zaváži skôr lokalita a stav. "V ponuke nájdeme aj veľké rozdiely – či už vo veku jednotlivých nehnuteľností, ale aj ich kvalite, v stave, v akom sú udržiavané a vo vybavení,“ hovorí Porubský. Cena dvoch chát v tej istej lokalite sa tak môže líšiť rádovo aj o tisícky eur.

Najdrahšie rekreačné nehnuteľnosti sú na Slovensku v Prešovskom kraji vo Vysokých Tatrách. Práve tie sú najvyhľadávanejšou turistickou oblasťou u nás. "Za veľkorysé moderné novostavby chát tu bežne zaplatíte viac ako 500 000 eur,“ hovorí Porubský.

Práve v Prešovskej župe sa však dajú nájsť aj tie najlacnejšie nehnuteľnosti. Ceny chát v jej východnej časti sa začínajú od 13-tisíc eur. „Keďže lacnejšia ponuka prevažuje, priemerná cena dovolenkovej nehnuteľnosti v tomto kraji je približne 35 000 eur,“ dodáva Porubský.

Chaty v Bratislavskom kraji v priemere stoja od 63-tisíc eur. „Najdrahšie nehnuteľnosti na rekreáciu nájdeme aktuálne na brehoch Slnečných jazier v Senci,“ hovorí Porubský. V Senci si tak môžete kúpiť rekreačnú nehnuteľnosť aj za pol milióna eur. Najlacnejšie sú záhradné chatky v Bratislavskom kraji v okolí Malaciek.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #chaty #rekreácia