Developer: Trh s nehnuteľnosťami pandémiu ešte necíti

O aktuálnom dianí na trhu s realitami, ale aj o výhre stavby WellPark Žilina v súťaži Stavba roka 2019 v kategórii Nápaditý architektonický koncept, sa denník Pravda rozprával s riaditeľom Licitor development Patrikom Kurimským.

28.07.2020 18:00
debata (4)

Očakávali ste výhru?

Tušili sme, že projekt porotu zaujme. Nemali sme však žiadne konkrétne očakávania. S istotou sme pred vyhlásením vedeli povedať, že projektu sme sa odovzdali na povestných 110 percent.

V čom sa odlišuje WellPark Žilina od ostatných nominovaných stavieb?

Nevšednou až avantgardnou hmotou a industriálnym prevedením. Práve to stavbu odlíšilo. Rozhodne išlo o komplikovanú a finančne náročnú výstavbu.

Ako vznikol nápad prepojenia moderných prvkov a historického centra mesta Žilina?

Táto vízia nevznikala ľahko. Projekt sa aj niekoľkokrát pretváral. A to až kým sme nemali na stole návrh, ktorý nás zasiahol natoľko, že sme nadobudli vnútorné presvedčenie o vhodnom a súčasne pútavom prevedení diela.

Aké projekty máte vo svojom portfóliu?

Zväčša sa zameriavame na rezidenčné projekty. Zaujímame sa aj o boutikové koncepty prevedenia. Preto aj minimálne naše ďalšie dva rezidenčné projekty, ktoré sa už plánujú a pripravujú, budú lokalizované v centre. Veríme, že tieto projekty budú ešte úspešnejšie ako WellPark. Okrem výstavby rezidenčných objektov sa venujeme aj priemyselnému a logistickému developmentu.

Aké developerské projekty pripravujete?

V súčasnosti rozširujeme projekt North Gate v meste Martin o ďalších 40 000 metrov štvorcových. Po jeho dokončení to bude najväčší brownfieldový logistický projekt na severnom Slovensku.

Je náročné podnikať s realitami na Slovensku?

Áno. Príprava projektu je neúmerne zdĺhavá, najmä kvôli administratívnej až byrokratickej záťaži a neprehľadnosti schvaľovacieho systému či disharmónii technických noriem. V tejto oblasti je toho veľmi veľa, čo by si zaslúžilo komplexné legislatívne zmeny. A to od určitého nadhľadu úradníkov a prehĺbenie dôvery v toto ambiciózne podnikateľské prostredie – nás developerov. Mnohí sa totiž pokúšajú priniesť veľmi kvalitnú architektúru, prospešné mestské funkcie či sceľovať jazvy miest, ktoré tu zanechali predchádzajúce generácie.

Poznačila pandémia slovenský realitný trh?

Myslím, že odpoveď na túto otázku by bola predčasná a v súčasnosti veľmi nekvalifikovaná. Dosahy sa podľa môjho uváženia ešte nestihli v plnej miere prejaviť. A aj preto sa trh paradoxne správa štandardne, i keď je trocha cítiť istá miera opatrnosti.

Neobávate sa, že by trh s nehnuteľnosťami mohol ochladnúť?

Normalizácia je ekonomicky nevyhnutný fenomén. Vôbec nepochybujem, že nastane. Neviem však povedať kedy. Trh s nehnuteľnosťami je ekonomickou potrebou. A preto z dlhodobého hľadiska ide o veľmi bezpečný segment, ktorý aj keď spomalí, nasledujúc rast ekonomického koláča, má tendenciu sa opäť rýchlo nafúknuť.

Stále prevláda skôr záujme o kúpu ako prenájom nehnuteľností?

Slovenská mentalita je v otázke bývania veľmi konzervatívna, poznačená socializmom. Aj preto je záujem o kúpu nehnuteľností na obyvateľa jedným z najvyšších v Európe. Medzi mladými ľuďmi už však badať aj modernejšie, pre západný svet prirodzenejšie prístupy k bývaniu.

Čo ovplyvňuje pri výbere nehnuteľností záujemcov o kúpu?

Často je na prvom mieste cena. Tá však nie vždy kopíruje kvalitu či pridanú hodnotu samotného bývania, ktoré by mali byť prvoradé. Osobne ma tento prístup kupujúcich trápi. Akoby až polovica zo záujemcov nepátrala po pre nich výhodnejších alternatívach.

JUDr. Patrik Kurimský (37) je výkonný riaditeľ dynamickej developerskej spoločnosti LICITOR development, ktorá sa venuje hlavne plánovaniu a výstavbe komerčných, rezidenčných i priemyselných projektov.

WellPark Žilina
WellPark Žilina
+6WellPark Žilina

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Žilina #nehnuteľnosti