Hotely a penzióny sa rozbiehajú len pomaly

O problémoch v cestovnom ruchu a o situácii v ubytovacom zariadení sa denník Pravda rozprával s riaditeľkou penziónu Relish v Rajeckej doline Denisou Ogino.

23.07.2020 06:00
12022598 834758849973686 7904550269170272883 o Foto:
debata

Aká je situácia v cestovnom ruchu?

Boľavá, chaotická, opatrná. Záujem rastie len pomaly. Snažíme sa byť optimistickí. Verím, že čo najskôr sa vrátime do starých koľají.

Rastie počet hostí od zmiernenia opatrení?

Čísla sú nižšie ako vlani, no zvýšila sa česká klientela.

Ako vás zasiahla pandémia?

Nie je tajomstvo, že práve hotely a penzióny doplatili na koronavírus najviac. Ani my sme neboli výnimka. Väčšinou sme sa snažili byť ústretoví k hosťom, umožnili sme aj vrátenie záloh a podobne. Vážim si, že moji zamestnanci nám ostali verní. Náš penzión je náš chlebodarca. A aj živiteľ pre ďalších 15 rodín.

Využili ste pomoc od štátu?

Nie, nevyužili. Administratíva okolo je príliš zdĺhavá. Je to kameň úrazu pomoci od štátu. Museli sme využiť vlastné úspory a tiež úver. Nevylučujem, že po nich opäť siahneme, keďže sme ľudí neprepúšťali.

Ako hodnotíte kroky vlády ohľadne cestovného ruchu?

Sú krajiny, od ktorých by sme sa mohli inšpirovať.

Pomohli by rekreačné poukazy hradené štátom?

Pokiaľ sú v štátnej kase peniaze, je to skvelý nápad. Závisí však od toho, či by to nemalo nejaké ďalšie háčiky, ktoré by to skomplikovali. Podobne ako pri už zavedených rekreačných poukazoch.

Kde je problém s poukazmi?

Administratíva je komplikovaná. A občas sa našli aj špekulanti, čo chceli vyplniť iné dátumy. Pozitívom je však, že poukazy potiahli návštevnosť domácich hotelov aj penziónov.

V čom vidíte plusy a mínusy podnikania v cestovnom ruchu?

Kto ide do tohto segmentu podnikania, musí si byť vedomý, že je to každodenný adrenalín bez ohľadu na pandémiu. Túto prácu treba milovať, robiť ju srdcom. Mínusom tohto podnikania je vysoká DPH, odvody, byrokracia či nezmyselné kontroly. A tiež poplatky, ktoré ani neviete, kam vlastne idú.

Čo by ste odporučili Slovenským turistom navštíviť v Rajeckej doline?

Jednoznačne náš penzión, kde zážitky meníme na pôžitky. A tiež krásne Slnečné skaly, okolité wellness a tiché horské chodníčky, Lietavský hrad a, samozrejme, kto nebol v Čičmanoch, akoby nebol v Rajeckej doline.

Denisa Ogino (42) Ako dvadsaťtriročná odišla pracovať do Japonska. V Japonsku napokon žila takmer desať rokov, spoznávala netradičnú japonskú kultúru a spôsob života. Je autorka troch kníh. V súčasnosti pracuje ako riaditeľka penziónu Relish v Rajeckých Tepliciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #Rajecké Teplice #penzión