Hotelieri prišli o 93 percent klientely. Nádej im dáva leto

Cestovný ruch sa z pandémie koronavírusu spamätáva pomaly. Ľudia sa do hotelov ani po uvoľnení karanténnych opatrení nehrnú. Ani posledné týždne nedokážu vykryť straty, ktoré spôsobila pandémia. V prvých piatich mesiacoch tohto roka zaznamenali ubytovacie kapacity medziročne až polovičný prepad počtu návštevníkov. V máji bolo v hoteloch až o 93 percent menej ľudí ako v roku 2019, pričom prepad tržieb tvorí až 81,3 percenta. Celkovo sa od januára do konca mája na Slovensku ubytovalo 1,1 milióna ľudí.

22.07.2020 16:50
dovolenka, turistika, dovolenkar, tatry,... Foto:
Minulý rok sa slovenský cestovný ruch niesol v znamení turistických rekordov, teraz je však všetko inak.
debata (3)

Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR tvorili najviac ubytovaných v prvých piatich mesiacoch domáci hostia. Bolo ich takmer 743-tisíc. Zo zahraničia prišlo 386-tisíc turistov. Ubytovacie zariadenia boli pritom tri mesiace zatvorené. S letnými mesiacmi počet turistov stúpa. „V prípade, že sa pozitívny trend potvrdí aj počas augusta, je stále neistota ohľadne ďalšieho obdobia,“ hovorí Michal Čuridlo, generálny sekretár Asociácie historických hotelov Slovenska. Viaceré hotely fungujú aj mimo sezóny, živia ich obchodní cestujúci či kongresy. Ak sa situácia čoskoro nevráti do starých koľají, môže to slovenským hotelierom spôsobiť ešte väčšie existenčné problémy.

V máji sa na Slovensku ubytovalo 38 900 ľudí, čo predstavuje len sedem percent z celkového počtu ubytovaných z mája 2019. Aj počet prenocovaní v piatom mesiaci klesol medziročne o 89,9 percenta. Turisti strávili na Slovensku dohromady viac ako 146-tisíc nocí. V máji podľa Štatistického úradu tvorili domáci návštevníci až 94 percent. Zhruba 2 300 zahraničných turistov sa v máji ubytovalo na Slovensku. V porovnaní s minulým rokom ide o prepad klientely až o 222 400 hostí.

Nižší nárast počtu hostí

„Situácia je veľmi rozdielna v závislosti od regiónov,“ hovorí Čuridlo. Aktuálne si hostia rezervujú pobyty v čase, keď plánujú prísť. „Klienti nerobia rezervácie niekoľko týždňov vopred, ako to bolo bežné v minulosti,“ dodáva Čuridlo. Nateraz je však ťažké odhadnúť, aká bude návštevnosť v hoteloch a penziónoch počas najbližších mesiacov.

Mesiace zatvorené ubytovacie zariadenia v máji zaznamenali oproti aprílu šesťnásobný nárast počtu návštevníkov. Ide však len o sedempercentný nárast oproti minulému roku. Vlani v rovnakom mesiaci bola návštevnosť v hoteloch, penziónoch a v zariadeniach cestovného ruchu viac ako 550-tisíc ľudí. „Cestovný ruch patrí medzi najviac zasiahnuté odvetvia ekonomiky situáciou spôsobenou šírením ochorenia COVID-19,“ zdôrazňuje Veronika Töröková, riaditeľka odboru metodiky a syntézy podnikových štatistík ŠÚ SR.

K vyššej návštevnosti ubytovacích zariadení môže pomôcť aj lokalita. „Hotely, ktoré sú v oblastiach vhodných a populárnych pre pešiu turistiku alebo cykloturistiku, momentálne nepociťujú nedostatok klientov. Medziročne tam môže byť pokles do desať percent,“ ozrejmuje Čuridlo. Ide napríklad o Vysoké či Nízke Tatry. Najnavštevovanejším miestom na Slovensku je Bratislava, čo potvrdzujú aj májové čísla. Nasledovali Žilinský kraj a Prešovský kraj, kde sa ubytovala najmä domáca klientela. Turisti v týchto krajoch, ktoré sú dlhodobo populárne, strávili priemerne 3,8 noci, informuje ŠÚ SR.

Straty sa môžu zvýšiť

Tržby sa v cestovnom ruchu môžu podľa prepočtov Zväzu cestovného ruchu SR v tomto roku prepadnúť aj o polovicu. Výsledkom by tak bola 500-miliónová strata. Aj napriek postupnému otváraniu sú prepady naďalej vysoké. V máji sa tržby v ubytovacích zariadeniach medziročne prepadli takmer o 81,6 percenta. V apríli to bolo ešte o tri percentá viac.

Hotely v mestách sú na tom najhoršie. Podľa Čuridla majú spomínané ubytovacie zariadenia medziročný pokles návštevnosti aj 90 percent. „Samostatnou kategóriou sú hotely v blízkosti kúpeľov a termálnych akvaparkov, kde je pokles viac ako 50 percent,“ dodáva.

Nedarilo sa ani reštauráciám. V máji im tržby medziročne klesli takmer o tretinu. "Májové štatistiky potvrdili, že apríl bol mesiacom najväčšieho prepadu tržieb,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Wood & Company. A hoci boli májové čísla o niečo lepšie, stále ide v porovnaní s minulým rokom o výrazné prepady.

Do konca mája poskytovalo ubytovanie na Slovensku viac ako 4 400 zariadení. Disponujú viac ako 183-tisíc lôžkami a 70-tisíc izbami. V porovnaním s májom 2019 ide o 0,4-percentný pokles počtu izieb, počet lôžok sa znížil o 214.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovný ruch #leto 2020