V ohrození je 60-tisíc pracovných miest

Hroziaca vlna prepúšťania ešte nie je zažehnaná. V najbližších mesiacoch môže byť ohrozených až 60-tisíc pracovných miest. Tvrdí to Klub 500, ktorý združuje slovenské spoločností zamestnávajúce viac ako päťsto ľudí. Podľa klubu môže všetko zmeniť premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý brzdí opatrenia na záchranu pracovných miest. Ak štát nepomôže, prepúšťanie by mohlo nastať už v auguste a v septembri.

21.07.2020 17:00
debata (119)

Združenie, ktoré celkovo zamestnáva viac ako 30-tisíc ľudí, vyzýva premiéra, aby neblokoval opatrenia, ktoré môžu zachrániť pracovné miesta. Z prieskumu, ktorý urobilo združenie, vyplýva, že o prácu medzi jeho členmi môže prísť viac ako päťtisíc Slovákov. V súkromnom sektore pritom na Slovensku pracuje až 1,9 milióna ľudí. Podľa najnovších údajov úradu práce bolo v júni bez práce 7,4 percenta Slovákov.

„Ak štát intenzívnejšie nepristúpi k udržaniu pracovných miest, títo zamestnanci skončia na úrade práce a budú dostávať podporu v nezamestnanosti,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Podľa jeho optimistického predpokladu sú na Slovensku ohrozené tri percentá pracovných pozícií, čo predstavuje 60-tisíc pracovných miest. Pomoc od štátu pre ľudí bola od začiatku problematická. Išlo najmä o technické či administratívne nedostatky. „Vláda by mala mať cieľ postupne upravovať pomoc tak, aby naozaj pomáhala tam, kde treba,“ hovorí Michal Páleník, analytik Inštitútu zamestnanosti. Domnieva sa, že ideálnu pomoc sa nepodarí nastaviť na prvýkrát. Aktuálna výška štátnej pomoci podľa Klubu 500 pokrýva iba od 11 do 35 percent celkových osobných nákladov. Štátna pomoc nepokryje ani výšku povinných odvodov do zdravotnej a Sociálnej poisťovne.

Klub 500 varuje pred prepúšťaním

V súkromnom sektore pracuje na Slovensku 1,9 milióna ľudí.

Štátna pomoc nepokryje ani výšku povinných odvodov do zdravotnej a Sociálnej poisťovne.

Nová vlna prepúšťania môže nastať v auguste a v septembri.

Nezamestnanosť dosiahla v júni 7,4 percenta.

Zdroj: Klub 500, ÚPSVaR

Združenie žiada vládu, aby zdvojnásobila kompenzáciu na maximálnu výšku 1 100 eur na jedného zamestnanca. Podľa požiadaviek by sa mal spätne doplatiť príspevok za mesiace od začiatku vypuknutia krízy. „Výška príspevku by sa tak v závislosti od veľkosti prepadu tržieb konkrétnej firmy pohybovala od 23 až do 72 percent celkových osobných nákladov,“ informuje Klub 500. Ak by vláda nepristúpila k zvýšeniu prostriedkov na udržanie pracovných miest, budú musieť zamestnávatelia prepúšťať. „Najmä v druhom polroku 2020 potrebujeme vynaložiť maximálne prostriedky vrátane rezerv na zachovanie zamestnanosti a chodu firiem,“ vysvetlil Gregor.

„Cieľom vlády by nemalo byť iba zachrániť pracovné miesta, ale zmeniť fungovanie ekonomiky Slovenska,“ myslí si Páleník. Podľa jeho slov by slovenská ekonomika nemala byť závislá iba od dvoch či troch priemyselných odvetví. Rast má byť udržateľný. „Korona môže byť príležitosťou zmeniť fungovanie našej ekonomiky,“ dodal Páleník.

Klub 500 vníma snahu o zvýšenie pomoci zo strany ministerstiev. „Hoci niektorí ministri prišli s návrhmi na zvýšenie pomoci pre zamestnávateľov, vláda na čele s Igorom Matovičom ich napokon neprijala,“ tvrdí združenie. Klub 500 vyzýva premiéra, aby neblokoval opatrenia na záchranu pracovných miest. Milan Krajniak, minister práce a sociálnych vecí, bol podľa Gregora ochotný zvýšiť sumy príspevkov pre zamestnávateľov a SZČO. No predseda vlády tento návrh neakceptoval.

„Darmo dva mesiace komunikujeme, nemáme problém s ministerstvami, ale s predsedom vlády,“ povedal predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Denník Pravda požiadal o reakciu aj premiéra Igora Matoviča, ktorý na otázky zatiaľ nereagoval. Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič minulý týždeň uviedol, že naša krajina má dostatočné finančné zdroje na podporu ekonomiky a na záchranu pracovných miest. Slovensko podľa Páleníka zažívalo v posledných rokoch bezprecedentný ekonomický rast, možno až ekonomickú bublinu. „Verím, že nenastane to, že štátne príspevky iba oddialia prepúšťanie bez podpory dlhodobo udržateľných pracovných miest,“ dodal Páleník.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #prepúšťanie #Klub 500