Firmy nezaujíma pomoc? O kompenzáciu nájmov nie je záujem

Spočiatku sa mohlo zdať, že 200 miliónov eur bude málo. Rezort hospodárstva vyčlenil finančnú injekciu pre podnikateľov, ktorí museli mať počas pandémie zatvorené svoje prevádzky. Firmy majú za sebou neľahké mesiace. Okrem prepadu tržieb, znižovania platov či prepúšťania museli riešiť aj nájomné. "Nechceme zažiť vlnu bankrotov,“ dôvodil prijatie zákona na pomoc podnikateľom na začiatku júna minister hospodárstva Richard Sulík. Rezort hospodárstva eviduje zhruba 4 700 žiadostí na zaplatenie nájomného. Ministerstvo podľa pôvodných plánov počítalo so 70- až 100-tisíc žiadosťami. Podnikateľom vyplatil rezort už viac ako 2,5 milióna eur.

22.07.2020 06:00
debata (29)

Subjekty, ktoré o pomoc už požiadali, vidia viaceré problémy. Tým hlavným je to, že o pomoc žiada prenajímateľ a nie nájomca. Slovenských nájomcov a prenajímateľov trápi aj zložitá administratíva. Od stredy 15. júla môžu podnikatelia, ktorí chcú finančnú náhradu, požiadať o pomoc pri problémoch so žiadosťami aj pracovníkov Slovak Business Agency (SBA) v šiestich regionálnych klientskych centrách na Slovensku.

statna kompenzacia

„Vo väčšine prípadov poskytli prenajímatelia nájomcom zľavu vo výške 50 percent,“ hovorí odbor komunikácie ministerstva hospodárstva. Majiteľ priestorov a samotná prevádzka sa musia najskôr dohodnúť na zľave z nájmu. Práve od nej sa totiž odvíja výška štátnej dotácie. Štát však prispeje maximálne do výšky polovice nájmu, a to s podmienkou spomínanej polovičnej zľavy. Vtedy už podnik za priestory nič neplatí. Ak bude zľava nižšia, napríklad 30 percent, štát zaplatí tiež 30 percent. Na firme tak zostane len zvyšok – čiže 40 percent z výšky nájomného. Túto sumu si však môže rozdeliť na 48 mesiacov.

Sumy, ktoré si žiadatelia nárokujú, sa pohybujú od niekoľkých stoviek až po desaťtisíce eur. Ministerstvo eviduje žiadosti z celého Slovenska. Po opätovnom spustení prevádzok komunikuje viacero prenajímateľov aktuálnu situáciu s nájomcami na individuálnej báze. „Vyšli sme v ústrety všetkým nájomcom a poskytli všetkým maximálnu zľavu 50 percent,“ objasňuje hovorkyňa spoločnosti SIRS Ivana Strelcová, ktorá zastupuje obchodné centrá OC Mirage a OC Dubeň v Žiline či OD Prior na Kamennom námestí v Bratislave. Strelcová si však myslí, že pri riešení doplatkov nájmu od štátu ide o proces veľmi administratívne náročný a veľmi zdĺhavý. Celkový vplyv pandémie ešte nemajú vyčíslený.

Za pomoc s nájmami bojovala aj Iniciatíva slovenských maloobchodníkov. Prenajímatelia podľa jej zástupcu Daniela Krakovského ponúkajú zľavy v maximálnej možnej výške. Neplatí to všade a pre všetkých.

Problémy so žiadosťami

Podávanie žiadostí funguje elektronicky. Aj tu nastávajú komplikácie. „Ministerstvo hospodárstva však registruje viacero neúplných žiadostí, ktoré sa nemôžu schváliť,“ odpisuje odbor komunikácie MH SR. Viaceré požiadavky prichádzajú na ministerstvo len s jedným podpisom či bez podpisu. „Takéto žiadosti nie je možné spracovať a budú zamietnuté,“ dodáva odbor komunikácie.

Podnikatelia, ktorí chcú príspevok na nájomné, môžu po novom požiadať pracovníkov v klientskych centrách o pomoc so žiadosťami. „Aby mohli pracovníci SBA plynulo, efektívne a plnohodnotne pomáhať, odporúčame podnikateľom, aby si vopred preverili obsadenosť klientskeho centra,“ hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. Ak sa do klientskeho centra dostaví prenajímateľ a nájomca, môžu podať žiadosť o dotáciu nájomného okamžite. „Žiadosť je pomerne zložitá a viacerí to ešte neriešili, pretože sa musia najskôr dohodnúť s prenajímateľmi a to nevedia úplne ovplyvniť,“ hovorí Kamila Slašťanová z portálu menucka.sk.

O dotáciu na nájom môžu požiadať aj právnické osoby – nepodnikatelia. Patria sem napríklad občianske združenia či neziskové organizácie, ale aj prevádzkari divadiel, kín, kaviarní či chránených dielní.

Reštaurácie riešia existenčnú situáciu

Ani pomoc od štátu nepomohla podnikom v gastronómii. Viaceré pre pandémiu zatvorili svoje prevádzky alebo sa dostali do dlhov. Aj internetové prieskumy podľa Slašťanovej ukazujú, že reštaurácie dnes realizujú o polovicu menej tržieb v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. „Ako to sledujem, zatiaľ zatvárajú najmä podniky, ktoré boli naviazané na zahraničných turistov, a tí im chýbajú,“ komentuje Slašťanová. Trend v zatváraní prevádzok však môže byť ešte prudší.

Nízky dopyt ľudí či poklesy tržieb sú dôvodom, prečo môžu reštaurácie zatvoriť svoje podniky. „Aj keď ešte mnohé fungujú, skúšajú, snažia sa, už teraz viaceré uvažujú o zatvorení a prepočítavajú, či to má ešte zmysel,“ dodáva Slašťanová.

Nájomcovia platiť nemuseli

Viaceré obchodné centrá na Slovensku už nájomcom počas pandémie odpustili úhrady nájomného. „Nájomcovia nemuseli za celé minulé obdobie platiť vôbec žiadny nájom, pretože sme tieto platby odložili,“ hovorí Karolína Šustrová, riaditeľka prevádzky obchodných centier pre Českú republiku a Slovensko, Unibail-Rodamco-Westfield. Obchodné centrá museli byť otvorené aj počas pandémie, pretože fungovali najmä predajne potravín, drogérie či lekárne.

Podobne postupovali aj obchodné centrá OC Mirage a OC Dubeň v Žiline, i OD Prior na Kamennom námestí v Bratislave. "Hneď na začiatku pandémie sme poslali všetkým nájomcom list, aby nám neuhrádzali žiadne nájomné,“ ozrejmuje hovorkyňa spoločnosti SIRS, ktorá tieto obchodné centrá zastupuje, Ivana Strelcová. Žiadali len úhradu dane z pridanej hodnoty a poplatok spoločných nákladov. Išlo o náklady za strážnu službu či klimatizáciu a dezinfekciu.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné #preplácanie #MH SR