Odborári OZ KOVO vyhlásili štrajkovú pohotovosť v strojárskom priemysle

V oblasti strojárskeho priemyslu bol narušený sociálny dialóg, keď Zväz strojárskeho priemyslu SR nepodpísal kolektívnu zmluva najvyššieho stupňa. Zmluva sa pritom dotýkala 35.000 zamestnancov v tomto odvetví. Odborári chcú podniknúť všetky kroky k tomu, aby podpísaná bola, a preto bude vyhlásená štrajková pohotovosť v celom odvetví. V utorok o tom informoval Odborový zväz (OZ) KOVO.

21.07.2020 10:27 , aktualizované: 11:08
debata (1)

V oblasti strojárskeho priemyslu bol narušený sociálny dialóg, keď Zväz strojárskeho priemyslu nepodpísal kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa. Zmluva sa pritom dotýka 35.000 zamestnancov v tomto odvetví. Odborári chcú podniknúť všetky kroky k tomu, aby zmluva bola podpísaná. V utorok o tom informoval Odborový zväz (OZ) KOVO s tým, že žiadajú ministerstvo práce o sprostredko­vateľa. Odborári nevylučujú ani nátlakové akcie v prípade nepodpísania zmluvy.

Odborári upozorňujú na to, že kolektívne vyjednávanie trvalo päť mesiacov a zmluva mala platiť od začiatku tohto roka. Zväz sa však nakoniec rozhodol zmluvu nepodpísať. Podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková priblížila, že zväz tento krok zdôvodnil tým, že zmluva by v súčasnej situácii počas koronakrízy ohrozila celý strojársky priemysel. „Sociálny zmier bol narušený v dôsledku nepodpísania kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. Ani päť mesiacov po tom, čo sa obidva vyjednávacie tímy dohodli na celom jej obsahu, nebola zo strany Zväzu strojárskeho priemyslu podpísaná,“ informovala Benedeková.

Odborári pritom odmietajú argumentáciu zväzu, že by táto kolektívna zmluva ohrozila fungujúce podniky v strojárskom odvetví. „Kolektívna zmluva vyššieho stupňa je odvetvovou a teda rámcovou zmluvou, ktorá zakotvuje skôr minimálne štandardy a minimálne nároky v pracovno-právnych a sociálnych vzťahoch, práv a povinností zamestnancov,“ vysvetlila podpredsedníčka OZ KOVO. Jej nepodpísanie je podľa nej porušením všetkých pravidiel a štandardov sociálneho dialógu. „Neexistencia kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v ktoromkoľvek odvetví vedie k prehlbovaniu rozdielov medzi podnikmi samotnými, ale aj prehlbovaniu regionálnych rozdielov. V prípade, že neexistuje kolektívna zmluva, podnikové kolektívne vyjednávanie sa odvíja len od úrovne zákona,“ upozornila Benedeková.

Odborári chcú preto podniknúť všetky kroky, aby došlo k náprave situácie. „Podnikneme všetky nevyhnutné kroky k tomu, aby k podpisu zmluvy došlo. Preto žiadame o určenie sprostredkovateľa na riešenie kolektívnych sporov, navrhneme orgánom OZ KOVO, aby bola vyhlásená štrajková pohotovosť v celom odvetví strojárskeho priemyslu a v prípade, ak nedôjde k dohode a podpisu tejto kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, tak sme pripravení ísť aj do nejakých nátlakových aktivít,“ oznámila Benedeková. Zasadnutie Rady OZ KOVO by malo byť v septembri. Vyjednávači by jej chceli predložiť návrh týkajúci sa štrajkovej pohotovosti, ak nedôjde k podpisu kolektívnej zmluvy.

Predseda ZO OZ KOVO PPS Detva Stanislav Ľupták doplnil, že vyjednávania boli dlhé a boli urobené rôzne kompromisy. „Márne čakáme, aby zväz túto dohodnutú kolektívnu zmluvu podpísal. Urobíme všetko pre to, aby sme sa zhodli na tom, že treba verejne poukázať na tento prístup, že niekto sa rozhodne dohodnutú zmluvu nepodpísať. Toto nie je fér a určite to nie je v poriadku,“ podotkol Ľupták.

Pre predsedu ZO OZ KOVO ZŤS Krompachy Jána Gabonaya ide o škandalózny stav. „Je veľmi prekvapujúce, že vo vedení Zväzu strojárskeho priemyslu nachádzame partnera, ktorý odmieta rešpektovať inak štandardné postupy. Zamestnávatelia od zamestnancov striktne požadujú dodržiavanie a rešpektovanie interných štandardov. Od zamestnancov požadujú to, čo sami nie sú ochotní akceptovať,“ myslí si Gabonay.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OZ KOVO #odborári