Neúspešné rokovania sú dôkazom, aká hlboká je fragmentácia EÚ, hovorí analytik

Lídri Európskej únie sa ani po trojdňovom rokovaní nezhodli na sedemročnom rozpočte a na fonde obnovy. Stanoviská štátov sa do pondelkového rána - napriek niekoľkým kompromisným návrhom z dielne predsedu Európskej komisie Charlesa Michela - nepodarilo zjednotiť. Podľa analytika to poukazuje na to, ako veľmi je únia vo viacerých ohľadoch rozdelená.

20.07.2020 13:47
debata (3)

Júlový rozpočtový samit sa zatiaľ radí k najdlhším v histórii. Podľa analytika Saxo Bank Christophera Dembika však nezhody znamenajú zlú správu a ak by k dohode prišlo neskôr, pôvodný návrh bude výrazne oslabený. „Je to opäť premeškaná príležitosť vytvoriť silný nástroj solidarity založený na vzájomnom dlhu, ktorý by bol makroekonomicky významný a predstavoval by strategický krok smerom k dokončeniu menovej únie,“ hovorí Dembik.

Neúspešné rokovania sú podľa neho dôkazom hlbokej fragmentácie v rámci Európskej únie. „To nie je to, o čom sme snívali,“ povedal Dembik.

Pôvodný návrh počítal s rozdelením viac ako 1,82 bilióna eur z tohto rozpočtového dvojbalíka, no narazil na odpor niektorých štátov na čele s Holandskom, ktoré požadovali pri fonde obnovy výrazné zníženie grantov a zvýšenie podielu pôžičiek.

Zatiaľ čo predseda Európskej komisie Charles Michel pôvodne navrhoval vyčleniť z celkového balíka 750 miliárd eur na grantový systém 500 miliárd eur a na pôžičky sumu 250 miliárd eur, v záujme dosiahnutia dohody v sobotu navrhol zníženie grantov na 450 miliárd eur. Štáty šetrnej štvorky Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko (F4) však požadovali pokles výšky grantov na necelých 300 miliárd eur. Proti tomu sa zasa postavili krajiny južného krídla EÚ najmä Taliansko a Španielsko, ktoré by mali z grantov najviac profitovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plán obnovy #európske peniaze