Zvady o minimálnu mzdu pokračujú. Prejde Krajniakov návrh?

Ani tak, ani tak. Nie a nie nájsť dohodu o výške minimálnej mzdy od budúceho roka. Odborári požadujú dodržanie vzorca, firmy chcú najmenšie platy zamraziť. Rozkol v tripartite sa rozhodol minister práce Milan Krajniak ukončiť vlastným návrhom.

17.07.2020 01:00
úrad vlády, milan krajniak, Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.
debata (74)

V stredu hodil do pléna návrh na sumu novoročnej minimálnej mzdy – a to 620 eur v hrubom. Navrhuje tiež pozastavenie automatického zvyšovania minimálnej mzdy z dielne bývalej vlády. Podľa neho by na budúci rok mala minimálna mzda poskočiť na 656 eur.

Zaviesť chce aj takzvanú štartovaciu minimálnu mzdu. Tú by mali dostať ľudia, čo sú bez práce viac ako rok. Malo by ísť o 465 eur mesačne v hrubom. Krajniak tak chce podporiť pracovný trh.

"Minimálna mzda musí rásť. Zamestnávatelia budú vždy strašiť, že mzdové náklady ich privedú na mizinu,“ hovorí Milan Kuruc z občianskeho združenia Pracujúca chudoba. Ide však podľa neho len o osvedčenú taktiku firiem.

Ministerský návrh sa Kurucovi zdá primeraný. "Je to viac, ako som očakával. Čakal som sumu 605 alebo 610 eur, takže ja som spokojný,“ hovorí. Takéto zvýšenie je podľa Kuruca únosné aj pre firmy. A je to aj viac, ako odbory pôvodne od ministra práce očakávali. "Mali by súhlasiť výmenou za to, že sa do budúcnosti zachová automat zvyšovania minimálnej mzdy, pretože raz v jej raste Slovensko bude musieť skok urobiť,“ hovorí Kuruc.

Roztváranie nožníc

Odborárom sa návrh na zavedenie štartovacej minimálky nepozdáva. "Môžeme predpokladať, že takýto inštitút určite nie je nástrojom na tvorbu pracovných miest,“ povedala pre agentúru SITA viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. Hrozí totiž, že firma uprednostní lacnejšieho zamestnanca. A žiadne nové pracovné pozície nevzniknú. Uhlerová upozorňuje, že výsledkom môže byť aj prepúšťanie.

"Nepriamo, štartovacia minimálna mzda je istou obdobou regionálnej minimálnej mzdy,“ uviedla pre agentúru SITA Uhlerová. Na Slovensku sú totiž podľa nej regióny, kde je miera dlhodobo nezamestnaných značne vyššia. Môžu sa tak vytvárať regionálne rozdiely.

Firmy trvajú na zmrazení

"Budeme trvať na zmrazení výšky minimálnej mzdy na tohtoročnej úrovni,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Firmy chcú žiadať aj zrušenie napojenia príplatkov za prácu v noci či v niektorom z víkendových dní na výšku najmenších platov. Hošták dôvodí zlou kondíciou ekonomiky a tiež predpokladaným prepadom takmer o desať percent. Štartovacia minimálna mzda podľa Hoštáka pracovné miesta nezachráni. Hoci pripúšťa, že v niektorých prípadoch uľahčí ľuďom vstup na trh práce.

"Takzvaná štartovacia minimálna mzda je do budúcnosti dobrý nápad, nie je však uplatniteľná v momentálnej situácii, keď prebieha kríza,“ povedala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová. Firmy majú podľa nej totiž problém udržať aktuálnu zamestnanosť. Nepozdáva sa jej ani prípadný návrat vzorca na výpočet minimálnej mzdy. Asociácia navrhuje jeho úplné zrušenie. "Vzhľadom na súčasnú situáciu je nutné, aby sa minimálna mzda každý rok prehodnocovala a nebola automaticky zdvíhaná,“ povedala Filová.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #automat #Milan Krajniak #vzorec na výpočet