Minister financií odvolal prezidentku finančnej správy Wittenbergerovú

Minister financií Eduard Heger odvolal prezidentku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú. Zároveň do vedenia finančnej správy vymenoval šéfku daňovej sekcie ministerstva financií Danielu Klučkovú. Ministerstvo financií o tom informovalo v tlačovej správe.

16.07.2020 10:14
prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová Foto: ,
Prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová.
debata (35)

„Pani Klučková a jej tím, ktorých som vyslal na finančnú správu z ministerstva financií, sú skúsení odborníci. Majú odo mňa jasné inštrukcie. Finančná správa sa musí stať výkladnou skriňou v štátnej správe. Poctiví občania musia mať istotu, že robí maximum pre naplnenie štátnej pokladnice. Tí, ktorí riadne platia dane, musia cítiť, že štát ich má v úcte a dáva im to aj najavo v kvalite služieb a benefitov,“ povedal Heger.

Daniela Klučková do svojho vymenovania pôsobila ako generálna riaditeľka Sekcie daňovej a colnej na Ministerstve financií SR. V minulosti pracovala ako riaditeľka Daňového úradu Bratislava I a vytvorila aj Daňový úrad pre vybrané daňové subjekty, kde taktiež pôsobila ako jeho riaditeľka.

Minister financií Eduard Heger vymenoval za... Foto: MF SR
klučková heger Minister financií Eduard Heger vymenoval za prezidentku finančnej správy Danielu Klučkovú. 16.7.2020

„Naším cieľom je identifikovať oblasti, ktoré by bolo potrebné zdokonaliť tak, aby sme na konci dňa mohli všetci skonštatovať, že skutočne smerujeme k finančnej správe 21. storočia. Finančná správa musí za každých okolností pomáhať klientom, plniacim si svoje povinnosti, a súčasne nekompromisne zasiahnuť proti akýmkoľvek prejavom nekalého správania sa v daňovej a colnej oblasti,“ uviedla po vymenovaní Klučková.

Wittenbergová sa na čelo colníkov dostala v roku 2018 po tom, čo funkciu zložil František Imrecze. A to pre sporný colný únik. Ten odhalil Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Išlo o colné podvody za roky 2013 až 2016 colné podvody v sume 2,2 miliardy eur. Európski vyšetrovatelia zároveň tvrdili, že Slovensko skrátilo clá na čínske odevy a obuv o 302 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa