Rozpočtová rada: Sociálny balík nerieši dopady pandémie

Opatrenia z vládneho sociálneho balíčka za pol miliardy eur neriešia priame dopady pandémie nového koronavírusu, čo by malo byť pre nový kabinet prioritou. Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vo svojom stanovisku k balíčku, ktorý koalícia predstavila v stredu.

16.07.2020 08:00
debata (9)

Rozpočtová rada zároveň tvrdí, že tomuto kroku by malo predchádzať predstavenie plánu na ozdravenie verejných financií a nielen deklarované ambície vlády šetriť na svojej prevádzke.

„Tieto opatrenia neriešia adresným spôsobom priame dopady pandémie koronavírusu, preto by ich prijatiu malo predchádzať predstavenie plánu na ozdravenie verejných financií na celé volebné obdobie tak, aby nedochádzalo k ďalšiemu zvyšovaniu deficitu a dlhu nad rámec vplyvov pandémie,“ tvrdí rada s tým, že v tejto chvíli má o sociálnom balíčku len medializované informácie. Napriek tomu kabinetu vyčíta, že kým k opatreniam z balíčka pomerne jednoznačne načrtol legislatívne zámery, šetrenie stále len deklaruje. Preto sa podľa rady nedá momentálne ani posúdiť celkový dopad opatrení na domácnosti a rozpočet.

VIDEO: Koalícia predstavila sociálny balíček.

Video

Rozpočtová rada zároveň pripomína, že Slovensko v súčasnosti čelí ekonomickým následkom pandémie koronavírusu, čo viedlo aj k dočasnému pozastaveniu uplatňovania pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. „Tento priestor by mala vláda v prvom rade využiť na zabezpečenie potrieb tých skupín obyvateľstva, ktoré sú touto pandémiou najviac zasiahnuté,“ konštatuje RRZ.

Vládna koalícia v stredu ohlásila balíček sociálnych opatrení v celkovej avizovanej výške 500 miliónov eur. Zahŕňa tehotenskú dávku od štvrtého mesiaca tehotenstva, bezplatnú dopravu v autobusoch, MHD a vlakoch pre deti, žiakov, študentov, dôchodcov a vozičkárov, zrušenie doplatkov za lieky pre deti do 6 rokov, dôchodcov a ZŤP, trinásty dôchodok v limitovanej výške a dvojnásobný daňový bonus na deti do 15 rokov výmenou za zrušené obedy zdarma.

VIDEO: Fico o sociálnom balíčku Matovičovej vlády.

Video
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #sociálny balíček