Baláž: Trináste dôchodky zaplatia seniorom ich deti a vnuci

O dopadoch nového sociálneho balíčka na ekonomickú situáciu Slovenska sa denník Pravda rozprával s ekonómom Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimírom Balážom.

15.07.2020 17:09
debata (183)

Ako vnímate predstavený sociálny balíček?

Je to balíček, ktorý vôbec nezohľadňuje dobu, v ktorej žijeme. Stačí sa pozrieť na schválené 13. dôchodky. Mnohým zamestnancom klesla výplata na 80 percent, čiže nedostanú ani len dvanásty plat. Za týchto okolností je vyplácanie ďalších peňazí dôchodcom veľmi nezodpovedné. Bude si treba požičať. Platiť to budú práve deti a vnuci terajších seniorov.

Čo hovoríte na zvyšné opatrenia?

Nad autobusmi zadarmo sa ešte dá prižmúriť oko, ak sa na to, podobne ako pri vlakoch, pozrieme ako na formu ekologickej dopravy. Má to určite svoje pre a proti podobne ako pri iných opatreniach pri prechode na zelené formy ekonomiky. Na zrušenie doplatkov za lieky sa však takouto optikou pozerať nedá. Štát si totiž na ne bude musieť požičať. A to v tom najhoršom čase, kedy vôbec nevieme, čo nás v budúcnosti čaká. Takéto opatrenie by som očakával v predvolebnom roku. Ide o naozaj ťažký populizmus.

Ako sa pozeráte na zrušenie obedov zadarmo? Mnohé obce už investovali do vybudovania jedální, aby nápor detí zvládli. Teraz sa môže stať, že nebudú potrebné.

Logicky to z toho vyplýva. Predošlá garnitúra na to tlačila, teraz odrazu niekto prevádzkovateľom škôl povie, že to treba rušiť. Mnohé školské zariadenia netušia, čo v takejto situácii budú robiť. Považujem to za politicky motivované opatrenie.

Opozícia kritizuje, že zmena v trinástych dôchodkoch je pre dôchodcov nevýhodná a v konečnom dôsledku ich o peniaze oberie, pretože oni im sľubovali viac. Čo si o tom myslíte?

Smer ideu 13. dôchodkov ako takých nebude kritizovať. Sám ich zaviedol, a to aj s podporou časti súčasnej garnitúry. Menovite s hnutím Sme rodina. To by sa pokojne mohlo premenovať na Sme dôchodcovia. Podstatné ale je, že dôchodcovia majú príjem celých dvanásť mesiacov, nikto im ho neberie, nie sú ničím ohrození. Zatiaľ čo zamestnaní ľudia si svojím príjmom často istí nie sú. A namiesto toho, aby sa investovalo do nich, peniaze sa dávajú dôchodcom. To nedáva žiaden zmysel.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Baláž #trináste dôchodky