O hotely nie je záujem ani cez leto

Prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií potvrdzuje, že o ubytovanie v slovenských hoteloch je malý záujem a bude ešte horšie. Je potvrdené, že rezervácie a vyťaženosť slovenských hotelov budú počas leta 2020 výrazne nižšie ako v minulom roku. V pobytových hoteloch je pokles počas leta od 30 % do 40 %. Oveľa horšie sú na tom mestské hotely, kde priemerná vyťaženosť nedosahuje ani 20 % kapacít, čo znamená zníženie počtu prenocovaní oproti roku 2019 až o70 %.

15.07.2020 13:53
debata (9)

Údaje o stave rezervácií a svojej vyťaženosti poskytlo celkovo 165 hotelov, čo je približne 25 % z ich celkového počtu na Slovensku. Cieľom prieskumu bolo zistiť dosah koronakrízy na záujem turistov o ubytovacie služby v hoteloch. Turisti využívajúci ubytovacie služby – v rámci svojich dovoleniek alebo krátkodobých pobytov – tvoria až 80 % tržieb v službách cestovného ruchu. Vývoj rezervácií a celkové využitie ubytovacích kapacít hotelového typu sú preto dôležitým indikátorom očakávaného vývoja v odvetví počas letnej turistickej sezóny.

V júni dosiahla priemerná vyťaženosť hotelov necelých 21 %, pričom časť hotelových kapacít bola stále zatvorená (odhaduje sa až 1/3). Hlavným dôvodom bol nízky dopyt po ubytovaní.

V prípade pobytových hotelov, ide o zariadenia so službami wellness, bazénov či iných športových a relaxačných služieb, ide o 24,4 % vyťaženosť. Vyšší dopyt po týchto službách bol však spôsobený aj čerpaním pobytov, ktoré boli preložené z marca, apríla a mája.

V júli stúpla obsadenosť hotelov a dosiahla priemernú hodnotu takmer 38 %. Ale v rovnakom období roka 2019 to bolo až 72 %. Dôvodom je výrazný prepad počtu zahraničných návštevníkov a pokles počtu domácich klientov.

Rovnaká situácia sa pravdepodobne zopakuje aj v auguste. Z dlhodobého sledovania dosahujú hotely najlepšie čísla v roku práve v tomto mesiaci. V mestských hoteloch je to necelých 16 %, v pobytových hoteloch 41 %. Na porovnanie, vlani to bolo v mestských hoteloch 74 % a v pobytových hoteloch nad 80 %.

„Situácia v cestovnom ruchu je stále kritická a očakávame, že po skončení letnej sezóny sa na celom Slovensku výrazne zhorší. Nástroje pomoci považujeme za nedostatočné a zle nastavené. Len 5 % z doteraz vyplatenej pomoci bolo pre ubytovacie a stravovacie služby, ktoré, naopak, zaznamenali najvyšší pokles tržieb a sú odvetvím najviac postihnutým koronakrízou,“ hovorí generálny manažér AHRS Marek Harbuľák. Dodal, že vlády v susedných a takmer vo všetkých európskych krajinách už prijali ďalšie špecifické opatrenia orientované len na odvetvie cestovného ruchu. Slovensko tak zostáva jedinou krajinou, ktorej vláda sa zrejme domnieva, že cestovný ruch nepotrebuje žiadnu inú pomoc.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #hotely #penzión #leto 2020