Vláda predstavila pol miliardový balíček na pomoc študentom, seniorom, rodinám a ZŤP

Päť opatrení: trináste dôchodky, koniec obedov zadarmo, peniaze pre tehotné ženy, bezplatná doprava a odpustenie doplatkov za lieky. Tak vyzerá sociálny balíček, ktorý v stredu ohlásila vláda Igora Matoviča. Opatrenia vyjdú na 500 miliónov eur. Rozdelia si ich seniori, rodiny, študenti a ľudia s hendikepom. Penzie sa vyplatia v novembri, zvyšok má platiť od januára.

15.07.2020 09:53 , aktualizované: 17:32
debata (707)
Video

Zdá sa, že toľko kritizované rozdávanie peňazí je späť. Nebolo to tak dávno, čo si predchádzajúca vláda odklepla opatrenia za podobnú sumu. Na konte má aj rekordný miliardový balík na rok 2018. Balíček novej vlády je teda oveľa skromnejší. „Nová vláda chce zvyšovať príjmy skupinám osôb, ktoré si ich nedokážu zvyšovať prácou sami,“ hovorí pre Pravdu Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.cz. Ide podľa neho o krok správnym smerom. Balíček je vzhľadom na súčasnú situáciu pomerne opatrný, no viac peňazí už na sociálne opatrenia ísť nemôže, upozorňuje analytik.

"Vláda musí byť v rámci nastavenia opatrná, aby sa stav verejných financií dlhodobo nezhoršoval,“ uvádza Tomčiak. Beztak to s rozpočtom nevyzerá ružovo. Len v utorok poslanci odklepli zvýšenie deficitu na 12 miliárd eur. Optimisticky nevyzerá ani prognóza vývoja ekonomiky – počíta sa s prepadom o desatinu – či výberu daní. Ak by chcela vláda rozdať viac, musela by podľa Tomčiaka výrazne zdvihnúť dane. "Zvyšovanie daňového zaťaženia by bolo kontraproduktívne a dusilo by to hospodárske zotavenie,“ vraví analytik.

Premiér Igor Matovič tvrdí, že balíček jeho vlády je adresnejší. Pomoc sa tak má dostať práve k tým, čo ju naozaj potrebujú. Okrem toho chce kabinet opatrenia financovať aj z toho, čo ušetrí. Každý štátny úrad či ministerstvo majú totiž znížiť svoje náklady o 10 percent. Úspory na výdavkoch má nová vláda aj vo svojom programovom vyhlásení.

Trináste dôchodky budú

Balíček obsahuje aj toľko diskutované 13. dôchodky. Seniori ich nakoniec dostanú v novembri tak, ako to tesne pred voľbami schválila bývalá vláda. Konkrétna suma však bude závisieť od výšky ich bežného dôchodku. Penzie navyše vyjdú štát takmer o 155 miliónov eur viac ako vlani vianočné dôchodky. Dokopy na ne pôjde vyše tristo miliónov eur.

Podľa ministra práce Milana Krajniaka dostanú seniori aj tak viac ako dvojnásobok toho, na čo boli zvyknutí. Na mysli má vianočné príspevky. Tie sa pohybovali od osem do 200 eur. Seniori s najnižšími penziami dostanú 300 eur. Ľudia, čo poberajú dôchodok do 500 eur mesačne, dostanú 197 eur. Tým s najvyššími dôchodkami vyplatia len 50 eur. Pôvodne mali seniori dostať niečo vyše 460 eur.

Podľa Tomčiaka bol pôvodný návrh prijatý v predkrízovom období, v súčasnej situácii je nereálny. „Až sa ekonomický vývoj zlepší, je možné príjmy dôchodcov ďalej zvyšovať alebo prijať ďalší sociálny balíček,“ povedal.

Opozícii sa okresanie 13. dôchodkov nepozdáva. Vláda má podľa predsedu strany Smer Roberta Fica až 12 miliárd eur na rozdávanie, no i tak nie je schopná vyplatiť trináste dôchodky v pôvodnej podobe. „Napriek tomu, že lejú peniaze do gágorov nenažratých bánk, nemajú na 13. dôchodky,“ zdôraznil Fico.

Neslávny koniec obedov zadarmo

Bezplatné obedy, ktoré pred dvomi rokmi vo veľkom zaviedla bývalá vláda, sa končia. Najprv sa zadarmo stravovali len predškoláci, vlani už aj všetci žiaci základných škôl. Zrušiť sa majú od januára budúceho roka.

Nahradí ich dvojnásobný daňový bonus. Po novom bude platiť na deti až do 15 rokov. Teraz je daňový bonus dvojnásobný len na deti do 6 rokov. Ten stál štátnu kasu ročne okolo 80 miliónov eur.

Daňový bonus na jedno dieťa nad šesť rokov je teraz 22,72 eura mesačne. Ročne je to 272,76 eura. Po zvýšení rodina ročne ušetrí vyše päťsto eur na jedno dieťa. Nárok na daňový bonus majú len pracujúci rodičia.

Pre zrušeniu obedov zadarmo majú mestá a obce hlavu v smútku. Mnohé dali na vybudovanie či rekonštrukcie jedální, nákupy nových hrncov či ďalších zamestnancov státisíce eur. Ak návrh prejde, peniaze minuli zbytočne. "Tento výpadok si bude musieť samospráva vykryť zvýšením miestnych daní od vlastných občanov, zvýšením poplatkov za stravovanie od rodičov,“ vysvetľuje pre Pravdu podpredseda Združenia miest a obcí Jozef Turčány.

Bezplatné cestovanie

Hoci obedy zadarmo vláda ruší, bezplatná doprava má od januára dostať zelenú. K vlakom zadarmo pribudnú autobusy a MHD. Nárok majú mať seniori, študenti a ľudia s ťažkým zdravotným znevýhodnením. Aj tu však opozícia vidí možné komplikácie. Podľa poslanca Juraja Blanára (Smer) na toto opatrenie v rámci balíka žiadne peniaze neostanú. Jeho financovanie tak skončí na pleciach samospráv. Tie však potrebné financie nájdu len ťažko. Turčány ráta s tým, že štát náklady mestám a obciam uhradí. „V akom rozsahu, to budeme vedieť kvantifikovať až vtedy, keď budeme poznať podmienky návrhu opatrenia,“ povedal.

Od Nového roka chce vláda zaviesť aj novú dávku pre tehotné ženy. Od štvrtého mesiaca tehotenstva by mali dostávať 200 eur mesačne. Nárok budú mať len tie budúce matky, ktoré si platili nemocenské poistenie. V prípade študentiek nad 18 rokov sa bude dávka poskytovať ako štipendium. Spolu s dopravou zadarmo by to podľa prepočtov vlády malo vyjsť asi na 160 miliónov eur.

Seniori, ľudia so zdravotným znevýhodnením a deti do 6 rokov zároveň nebudú od januára doplácať na lieky. Už v súčasnosti pre nich fungujú limity na doplatky. Ak štvrťročne zaplatia viac, ako je zákonom stanovený limit spoluúčasti, zdravotná poisťovňa im rozdiel uhradí. Do úvahy sa však berie len ten najlacnejší liek či zdravotná pomôcka. Ak ich lekáreň nebude mať k dispozícii, pacient si doplatok zaplatí. Senior môže štvrťročne ušetriť 30 eur, ľudia s hendikepom 12 eur.

© Autorské práva vyhradené

707 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #ZŤP #sociálny balíček