Heger prepísal rozpočet. Schodok sa navýšil na rekordných 12 miliárd eur

Pandémia, ale aj sekera bývalej vlády – a výsledok? Zmeny v tohtoročnom rozpočte. Novelu zákona roka schválila vláda ešte minulý týždeň, v utorok prešla parlamentom. Rokoval o nej v zrýchlenom režime.

14.07.2020 17:47
eduard heger Foto: ,
minister financií Eduard Heger
debata (117)

"Netvoríme nový rozpočet, pracujeme s tým, čo nám naši predchodcovia zanechali. Potrebujeme opraviť čísla, ktoré už v súčasnosti nie sú reálne,“ zdôvodnil minister financií Eduard Heger návrh na skrátené legislatívne konanie. Pandémia podľa neho spôsobila, a ešte stále spôsobuje, rozsiahle negatívne vplyvy na európsku aj domácu ekonomiku. Je preto nevyhnutné prijať opatrenia na zmiernenie týchto vplyvov.

Čaká nás šetrenie?

"Ak máte rozpočet s deficitom 12 miliárd eur, asi je zbytočné detailnejšie rozoberať jeho riziká,“ hovorí analytik spoločnosti Iness Martin Vlachynský. Dobré ekonomické časy sme totiž podľa neho úspešne prejedli. Nezostáva tak nič iné ako si utiahnuť opasky. "Ak sa rodina dostane do finančných ťažkostí, má s nimi bojovať šetrením, nie tak, že si zoženie dve nové kreditky a začne míňať ešte viac,“ hovorí Vlachynský. To platí aj pre štát, dodáva. Priestor vidí v štátnej správe, ale aj v sociálnom systéme.

Novela zákona zohľadňuje hotovostný výpadok daňových, ako aj nedaňových príjmov kapitol štátneho rozpočtu v celkovej sume 1,4 miliardy eur. Celkové výdavky sa zvýšia takmer o 7,8 miliardy eur. Na pandémiu pôjde 4,9 miliardy eur, na nekryté tituly 2,9 miliardy eur. „Úpravami príjmov a výdavkov sa zvyšuje hotovostný schodok o 9,2 miliardy eur,“ vyčíslil rezort financií. Celkovo tak má byť na úrovni 12 miliárd eur.

Opozícia je proti

Bývalý minister financií, ktorý tohtoročný rozpočet chystal, a opozičný poslanec Ladislav Kamenický nesúhlasí s tým, ako novelu predstavila vláda. „Mala rozsah štyroch A4, čo ma šokovalo,“ povedal. Podľa neho vláda netuší, na čo ide peniaze minúť.

Kamenický kritizoval aj navýšenie štátneho deficitu. „Sú to obrovské čísla, za ktorými nevidíme obsah. Tento rozpočet je ako veľký nafúknutý balón,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Eduard Heger