Jedinou pomocou štátu bude úver na výpadok podielových daní, sme sklamaní

Samosprávy si môžu vziať bezúročné pôžičky, ale len na pokrytie výpadku podielových daní, ktorý im vznikol pre nový koronavírus. Úvery musia minúť do konca tohto roku a vrátiť do konca roku 2023. Uviedol to na brífingu po zasadnutí Prezídia Únie miest Slovenska (ÚMS) prezident únie a primátor Trenčína Richard Rybníček. Primátori samospráv sú podľa Rybníčka sklamaní, že toto je jediná pomoc zo strany štátu pre samosprávy.

14.07.2020 15:38
debata (2)

„Musím povedať, že primátori a primátorky dnes zostali trochu sklamaní, lebo sme sa dozvedeli, že Ministerstvo financií (MF) SR jedinú vec, ktorú poskytne samosprávam z hľadiska finančnej pomoci, je pôžička na vykrytie výpadku podielových daní. Žiadna iná pôžička, o ktorej sme sa rozprávali na poslednom prezídiu ÚMS, teda za lepších podmienok ako požičiavajú banky, neplatí. Platí len to, že si mestá a obce budú môcť požičať na vykrytie výpadku podielových daní. Tieto peniaze budú samosprávy môcť použiť aj na bežné, aj na kapitálové výdavky, ale pôžička bude splatná do 31. decembra 2023. Pôžičky sa v budúcnosti môžu zmeniť na grant, to je však podmienené reformou verejnej správy, ktorá je však neistá,“ priblížil Rybníček.

MF SR a ÚMS rokovali spolu 24. júna. „Predbežne sme sa dohodli, že ministerstvo financií rozpracuje variant možnej pôžičky pre mestá a samosprávy na Slovensku. Znamenalo by to, že sa dofinancuje úroveň podielových daní roku 2020, kde máme výpadky,“ priblížil v júni Rybníček.

Každá samospráva zároveň podľa jeho slov bude môcť individuálne rokovať o ďalších pôžičkách zo strany štátu. „Ten je nám schopný požičať financie na fungovanie a investície samospráv oveľa lepšie ako súkromný sektor a banky,“ podotkol prezident ÚMS.

Ako tvrdil, štát a samosprávy si takto vzájomne pomôžu. Kým zo strany štátu to bude pomoc vo forme pôžičky, mestá či obce sa zas budú vedieť po koronakríze vedieť lepšie vyrovnať so svojimi rozpočtami, poskytnúť služby obyvateľom a zlepšiť a zvýšiť investície do školských zariadení či komunikácií. „Takýmto spôsobom sa zabezpečí zamestnanosť a rozvoj ekonomiky,“ vyhlásil Rybníček.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) v júni uviedol, že štát a samosprávy „sú na jednej lodi“ a je potrebné spolupracovať. „Pôjdeme do modelu pôžičiek, pretože by bola škoda nevyužiť lepšie podmienky, ktoré má v tomto prípade štát pri získavaní peňazí na investičný stimul do ekonomiky,“ vyhlásil. Upozornil, že nielen samosprávy, ale aj štát má výpadky v príjmoch. „To celé bremeno nesieme spolu, preto je potrebné pomáhať si, kde sa dá,“ poznamenal Heger.

Rybníček a Heger sa zároveň na júnovom stretnutí zhodli, že je potrebná hĺbková reforma verejnej správy. ÚMS chce pomôcť vláde SR s touto reformou, aby sa v tomto volebnom období aj zrealizovala. „Aby sa spôsob financovania samosprávy, spôsob kompetencií a vôbec fungovania krajiny zefektívnil,“ podotkol prezident ÚMS.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #samosprávy