Zmena štátneho rozpočtu prešla pvým čítaním

Nová vláda chce pre pandémiu upraviť tohtoročný štátny rozpočet. Jeho zmena už prešla prvým čítaním v parlamente. Za takýto postup hlasovalo 82 zo 114 prítomných poslancov.

14.07.2020 09:56 , aktualizované: 11:47
eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií SR Eduard Heger
debata (35)

„Ide o novelu zákona, netvoríme nový rozpočet, pracujeme s tým, čo nám naši predchodcovia zanechali. Potrebujeme opraviť čísla, ktoré už v súčasnosti nie sú reálne,“ zdôvodnil Heger návrh na skrátené legislatívne konanie. Pandémia podľa neho spôsobila, a ešte stále spôsobuje, rozsiahle negatívne vplyvy na európsku aj domácu ekonomiku. Je preto nevyhnutné prijať opatrenia na zmiernenie týchto vplyvov.

Novela zákona zohľadňuje hotovostný výpadok daňových ako aj nedaňových príjmov kapitol štátneho rozpočtu v celkovej sume 1,4 miliardy eur. Celkové výdavky sa zvýšia o takmer 7,8 miliardy eur. Dôvody zvýšenia je podľa rezortu financií možné rozdeliť do dvoch okruhov. Prvým sú výdavky priamo súvisiace s pandémiou v sume 4,9 miliardy eur a druhým výdavky na zabezpečenie v rozpočte nekrytých titulov v sume 2,9 miliardy eur. „Úpravami príjmov a výdavkov sa zvyšuje hotovostný schodok o 9,2 miliardy eur,“ vyčíslil rezort financií. Celkovo tak má byť na úrovni 12 miliárd eur. Príjmy štátneho rozpočtu majú dosiahnuť 14,4 miliardy eur namiesto 15,8 miliardy eur a celkové výdavky26,3 mi­liardy eur namiesto pôvodne schválených 18,5 miliardy eur.

Opozícia je proti

Opozičný poslanec Ladislav Kamenický chápe, že koronakríza rozpočet ovplyvnila. Nesúhlasí však s tým, ako novelu predstavila vláda. „Mala rozsah štyroch A4, čo ma šokovalo,“ povedal Kamenický. Podľa neho vláda netuší, na čo ide peniaze minúť. „Transparentnosť považujem v tomto návrhu za nulovú,“ povedal Kamenický. Kritizoval aj navýšenie štátneho deficitu. „Sú to obrovské čísla, za ktorými nevidíme obsah. Tento rozpočet je ako veľký nafúknutý balón,“ povedal exminister financií.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus