Letecky či vlakom? Súboj o dovolenkárov sa začína

Len pár hodín a dovolenka pri mori sa môže začať. Stačí len nájsť odvahu. A tá mnohým v pandemických časoch chýba. Ľudia sa totiž napriek otvoreným hraniciam k moru až tak nehrnú. O tých odvážnejších bojujú nielen cestovky, ale aj dopravná spoločnosť RegioJet a najnovšie aj domáca letecká spoločnosť AirExplore.

13.07.2020 18:07
debata (4)

VIDEO: Ako to vyzerá na plážach v Chorvátsku? Pláž Kožino (Riviéra Zadar).

Video

„Začíname už túto nedeľu, budeme pokračovať pravdepodobne do prvých septembrových týždňov,“ hovorí riaditeľ spoločnosti AirExplore Martin Štulajter. To, dokedy budú lietať, závisí od záujmu, dodáva.

Vrátia sa čísla spred pandémie? „Frekvencia letov aj obsadenosť naznačujú, že v júli sa odrazíme od dna. Obnovia sa desiatky percent letov, no s výrazne nižšou obsadenosťou,“ hovorí Vladimír Hudec z portálu Pelikan.sk. Za posledné týždne záujem o letenky na portáli vyskočil o 400 percent oproti časom, keď sa nedalo lietať. Predaj leteniek sa aktuálne pohybuje na štvrtine minuloročnej úrovne. „V porovnaní s Českou republikou sú cestovatelia opatrnejší,“ dodáva Hudec. Na Slovensku letia najmä krajiny ako Chorvátsko, Grécko, ostrovné časti Talianska, Španielsko či ostrovy Malta a Cyprus.

INFAC eko 1

Naopak, generálna sekretárka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Jana Varinská je skeptická. "Nemyslím si, že v tejto situácii bude mať táto linka veľký úspech a cestovným kanceláriám určite nepomôže,“ hovorí. Cestovky podľa nej nevedia, či môžu plánovať zájazdy, opatrenia sa totiž môžu zmeniť každý deň. Rozpačití sú aj samotní dovolenkári. Cestovné kancelárie váhajú aj s reklamami na svoje produkty. „Je naozaj ťažká doba plná strachu, ktorý šíria autority tohto štátu,“ hovorí Varinská.

Veľký návrat po ôsmich rokoch

Naposledy sa z Letiska M. R. Štefánika letelo do Chorvátska pred ôsmimi rokmi. Od nedele 19. júla bude pravidelne lietať spoj slovenskej leteckej spoločnosti AirExplore. Let trvá hodinu, na palubu sa zmestí 189 ľudí.

Letenky sa dajú zakúpiť cez web samotných aeroliniek, ale aj na portáli Pelikan.sk. Jednosmerná letenka vyjde na 69 eur. V cene je už zarátaná aj batožina. Spolu so spiatočnou cestou to vyjde na 138 eur. Pelikán má v ponuke aj možnosť flexibilnej letenky – v tom prípade je možné meniť dátum odletu bez doplatku. „Tých miest nie je toľko, preto spustíme linku už túto nedeľu,“ hovorí manažér pre strategické partnerstvá spoločnosti pelicantravel.com Patrik Vas. Záujem podľa neho bude veľký. Netreba však zabúdať na prísne hygienické opatrenia počas celého letu a pobytu na letiskách.

Báť sa netreba ani prípadného zrušenia letu. "Dobrovoľne sme sa dohodli so spoločnosťou, ktorá poskytuje platobnú bránu, že finančné prostriedky, ktoré prídu za letenku, dostaneme až po vykonaní letu,“ hovorí Štulajter. Ak lietadlo neodletí, peniaze sa čo možno najskôr vrátia pasažierovi, vysvetľuje.

Alebo radšej žltým vlakom?

RegioJet jazdí do Chorvátska a Slovinska od minulého týždňa denne. Podľa hovorcu dopravnej spoločnosti Aleša Ondrůja dopyt rastie. „Od začatia prevádzky odišli zo Slovenska a Českej republiky už štyri plne vypredané spoje,“ hovorí. Každý vlak má kapacitu 560 miest.

Regiojetu sa tak podarilo predať už viac ako 40-tisíc lístkov. Jedna cesta z Bratislavy do chorvátskej Rijeky sa začína od 22 eur. Trvá necelých dvanásť hodín. Po príchode môžu dovolenkári cestovať na tú svoju pláž nadväzujúcim autobusom.

V Chorvátsku je aktuálne okolo 500-tisíc turistov. Z nich až 430-tisíc boli cudzinci z Nemecka, Slovinska, Česka, Poľska, Rakúska, Slovenska a Maďarska. Ukázal to systém eVisitor, ktorý zaznamenáva štatistiku príchodov a prenocovaní. Informovalo o tom Chorvátske turistické združenie.

Chce Bratislava konkurovať Viedni?

Letiskové poplatky okolo 40 eur za jeden let ukončili časy lacných liniek z rakúskeho hlavného mesta. Letecké spoločnosti už nemôžu túto sumu podliezť. "Dopravcovia vo Viedni, najmä lowcost aerolinky, prehodnotia svoju pomerne agresívnu cenovú politiku a stanú sa férovejšími voči konkurencii,“ vysvetľuje Jozef Rybár z portálu Pelikan.sk. A to aj voči svojim vlastným linkám na iných letiskách. Otázne zostáva, ako sa zachová bratislavské letisko. Môže totiž nízkonákladovky prilákať výhodnejšími podmienkami. "Dopravcovia predávajú naďalej letenky z Bratislavy za 9,99 eura, či za 15 alebo 20 eur,“ povedala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková. Ceny leteniek sa podľa nej menia najmä v období sviatkov či letných prázdnin. Ševčíková nepočíta s tým, že by sa ceny výrazne menili. "Letecké spoločnosti už majú daný svoj letný letový poriadok aj zimný letový poriadok,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko #leto 2020