Živnostníci dostanú aplikáciu na vyplnenie daňového priznania

Živnostníci s paušálnymi výdavkami si budú môcť svoje daňové priznanie vyplniť v aplikácii. Tú vytvorilo občianske združenie Slovensko.Digital v spolupráci s komunitou dobrovoľníkov. Jej používanie má byť jednoduché.

13.07.2020 16:08
debata (5)

"Aplikácie, ako je táto, pomáhajú občanom sa zorientovať v množstve informácií, ktoré sú síce dostupné, no pre bežných používateľov veľmi ťažko zrozumiteľné.Sna­žili sme sa pokryť jednoduché prípady daňového priznania, v tejto chvíli sme si dali za cieľ ukázať, ako by elektronické služby mohli vyzerať a to na príklade SZČO s paušálnymi výdavkami,” vysvetľuje Hana Benediktová zo Slovensko.Digital. Podľa jej tvorcov stačí, ak živnostník zadá potrebné údaje ako je suma príjmov, zaplatené preddavky či poistné. Aplikácia mu následne vypočíta sumu na zaplatenie. Zároveň dostane vygenerovaný súbor, ktorý obsahuje pripravené daňové priznanie. Ten len nahrá na portál Finančnej správy.

Do vytvárania aplikácie sa zapojilo vyše dvadsať dobrovoľníkov, programátorov, copywriterov, dizajnérov či účtovníkov a daňových poradcov. Správnosť výpočtov bola implementovaná v spolupráci so Slovenskou komorou daňových poradcov. „Spolupracovali sme so Slovensko.Digital najmä po odbornej stránke pri zapracovaní výpočtov a testovaní aplikácie. Sme radi, že vznikla iniciatíva, ktorá zjednoduší a uľahčí živnostníkom elektronické podanie daňového priznania,“ opisuje spoluprácu Matej Oravec zo Slovenskej komory daňových poradcov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie