Zmenený štátny rozpočet myslí aj na trináste dôchodky

Minulý týždeň vláda schválila zmeny v štátnom rozpočte na tento rok. Hotovostný schodok štátu sa má zvýšiť o 9,2 miliardy eur. Z toho na výdavky priamo súvisiace s pandémiou pôjde 4,9 miliardy eur. A na výdavky na zabezpečenie v rozpočte nekrytých titulov v sume 2,9 miliardy eur. Tiež majú vzrásť celkové výdavky štátu o takmer 7,8 miliardy eur. V utorok má o novele zákona roka rokovať parlament.

13.07.2020 12:47 , aktualizované: 13:52
debata (41)

„Nový rozpočet na tento rok by som prirovnal k dobitému kreditu. Dobíjame kredit do tohto zle postaveného rozpočtu z minulého roka na tento rok, opravujeme tieto chyby a pripravujeme rezervu na to, aby sme dokázali reagovať takmer na čokoľvek, čo nás v tomto roku môže postihnúť,“ uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii Heger. Pripomenul pritom, že štát v rozpočte pripravil zdroje na dofinancovanie zdravotníctva, sociálnej poisťovne, opatrenia na podporu ekonomiky a zároveň počítal aj s rezervou, aby sa v týchto turbulentných časoch nemusel rozpočet o niekoľko mesiacov upravovať znova. „Sme pripravení a budeme pripravení aj finančne,“ dodal.

Úpravy zohľadňujú aj hotovostný výpadok daňových ako aj nedaňových príjmov kapitol štátneho rozpočtu v celkovej sume 1,4 miliardy eur. V rámci zvýšenia výdavkov v dôsledku koronakrízy má vzrásť transfer pre Sociálnu poisťovňu, zvýšiť sa majú aj zdroje pre kapitolu ministerstva práce, zvyšujú sa aj výdavky na kompenzáciu nákladov na nájomné či na zabezpečenie nákupu ochranných pomôcok.

Ráta aj s trinástymi dôchodkami

V novelizovanom rozpočte bude rezerva aj na prípadné vyplatenie trinástych dôchodkov. Definitívne politické rozhodnutie, či budú trináste dôchodky vyplatené a v akej výške, mohlo padnúť už „veľmi skoro“. Heger však pripomenul, že ak aj trináste dôchodky budú napokon vyplatené, bude to na úkor dlhu a zložia sa na to všetci občania Slovenska.

„Pripravovali sme sa na viaceré možné varianty, pretože tento čas je veľmi turbulentný. A potrebovali sme dorovnať chyby, alebo aj opatrenia, ktoré predchádzajúca vláda sľubovala, ale vôbec na ne v rozpočte nemyslela,“ povedal Heger s tým, že novela rozpočtu tak vytvára rezervu na viaceré opatrenia, prípadné trináste dôchodky nevynímajúc. „Treba však povedať pri 13. dôchodkoch, že všetky opatrenia, vrátane tohto, idú na dlh. Zaplatia ho všetci občania. Inými slovami môžem povedať, milí občania Slovenskej republiky, páni a dámy, vytiahnite peňaženky, pretože sa idete na to poskladať,“ dodal.

Globálna pandémia stiahla v roku 2020 slovenskú ekonomiku do recesie. Podľa poslednej makroprognózy sa slovenská ekonomika prepadne o 9,8 percenta. Daňové príjmy štátneho rozpočtu na hotovostnej báze v tomto roku klesnú v porovnaní so schváleným rozpočtom na roky 2020 až 2022 o 1,3 miliardy eur. Výber daní sa zníži najmä v dôsledku prepadu ekonomiky spôsobeného koronakrízou.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet