Hľadajú sa peniaze na 13. penzie. Budú menšie

Tak áno či nie? A ak áno, tak aké. "Výška trinásteho dôchodku bude niekde medzi 100-percentným trinástym dôchodkom a medzi tým, čo sa vyplácalo v minulom roku,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Chcel by, aby ľudia s nižšími penziami dostali tú trinástu v najvyššej možnej miere

13.07.2020 06:00
dôchodcovia, penzisti, manželia, papiere,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (355)

Slová šéfa rezortu práce denníku Pravda potvrdilo aj jeho ministerstvo. „Trináste dôchodky štát seniorom vyplatí, otázkou je len v akej forme,“ spresnila hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská. Rezort podľa nej podrobnosti včas zverejní.

Štátna kasa však nie je bezodná. Na vyplatenie plnej výšky 13. dôchodkov by bolo treba okolo 581 miliónov eur. Detaily nateraz nechce komentovať ani ministerstvo financií. Téma je podľa jeho tlačového odboru stále "predmetom pokračujúcich rokovaní“. Rezort financií však už navrhol zmenu v štátnom rozpočte, ktorá zvyšuje výdavky o 7,8 miliardy eur. Peniaze navyše má okrem iného dostať Sociálna poisťovňa aj rezort práce. Parlament bude o novele rokovať už tento utorok v skrátenom režime.

info

Napriek nepriaznivým ekonomickým číslam je viac ako zrejmé, že zrušenie 13. dôchodkov z dielne bývalej vlády nie je v hre. Pôjde tak len o to, akú sumu penzisti tento rok dostanú. Otvorene o tom už hovoril aj premiér Igor Matovič: "Vo vládnej koalícii sa črtá dohoda o trinástych dôchodkoch. Pravdepodobne ich vyplatíme v menšej výške.“ Druhým dychom dodal, že zároveň sa dôchodcom zrušia doplatky za lieky a vláda pridá aj bezplatné autobusy. Malo by ísť o akýsi sociálny balíček. Ten ohlasoval aj šéf hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár. Posledné slovo by malo padnúť už tento mesiac.

"Nám starším ľuďom určite viac pomôže zrušenie doplatkov za lieky ako bezplatná doprava,“ hovorí predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky. Hlavne starší ľudia už totiž podľa neho nevládzu toľko cestovať, no lieky potrebuje každý z nich. A, žiaľ, mnohí si ich dovoliť nemôžu. "Pre dôchodcov je každé euro navyše dobré,“ dodáva Lipiansky. Verí, že vláda sa bude snažiť dodržať svoje sľuby a spomínané penzie vyplatí. Plná výška starobného 13. dôchodku je 460 eur, vyplatiť by sa mala v novembri. Pri predčasných penzistoch ide o sumu 433 eur.

Len politické rozhodnutie

„Záväzok je splniteľný, a hoci nemáme ústavnú garanciu priznaných dôchodkov, skresať už priznané penzie by bolo politicky a možno aj právne dosť pochybné,“ tvrdí ekonóm a bývalý minister školstva Juraj Draxler. Pripomína, že pri 13. dôchodkoch nejde o jednorazový, ale o štrukturálny výdavok. To už má podľa neho svoju váhu aj v analýzach investorov o dlhodobej výkonnosti slovenskej ekonomiky.

"Zodpovedný hospodár by už dávno v parlamente predložil novelu zákona, ktorá by 13. dôchodky buď zrušila, alebo minimálne odložila,“ zdôrazňuje analytik spoločnosti INESS Radovan Ďurana. Tento rok totiž domácu ekonomiku čaká najhorší ekonomický pád v histórii Slovenska. Podľa najnovšej makroprognózy až o desatinu, podľa Bruselu o deväť percent.

"Plošné dotovanie dôchodcov cez preplácanie liekov je neadresné a bude viesť k nadspotrebe,“ upozorňuje Ďurana. Nepozdáva sa mu ani platenie autobusov. V prípade mestskej hromadnej dopravy by to spôsobilo ešte väčšie tlačenice v už aj tak preplnených spojoch.

Analytikom tiež chýba poctivá analýza vplyvov navrhovaných opatrení. Tú by mohol spraviť útvar Hodnoty za peniaze spadajúci pod ministerstvo financií.

Minister v tom má jasno

V minulom roku dostali dôchodcovia vianočný príspevok, ktorého výška sa pohybovala od 12,96 eura do dvesto eur. Viac peňazí dostali ľudia s nižšími penziami. Naopak, žiadne peniaze nemali lepšie platení dôchodcovia s dôchodkom nad 659 eur.

Vyššie penzie by sa mali podľa ministra práce financovať z nárastu spotreby. Teda z vyššieho výberu dane z pridanej hodnoty. V hre je aj možnosť, že by svojim rodičom na penzie prispievali pracujúce deti. Či je to reálne a či by to vôbec postačilo, je otázne. Počet ľudí na dôchodku totiž každý rok rastie.

Práve poslanci hnutia Sme rodina hlasovali tesne pred voľbami s koaličnými stranami Smer a SNS za zavedenie 13. penzií. Tie sa schvaľovali v zrýchlenom režime. Na podnet prezidentky Zuzany Čaputovej sa nimi teraz zaoberá aj Ústavný súd. Rozhodnutie ešte nepadlo. Samotný šéf Smeru Robert Fico nedávno priznal, že išlo o predvolebný ťah.

Naštartujú dôchodcovia spotrebu?

Minister práce tiež tvrdí, že vyššie dôchodky by potiahli spotrebu. A tak by sa vrátili do štátnej kasy napríklad aj cez daň z pridanej hodnoty.

Draxler však nesúhlasí. "Je zďaleka najlepšie podporiť mladé rodiny, tie majú takú štruktúru výdavkov, že najlepšie rozbehnú predaj tovaru,“ vysvetľuje Draxler. A to navyše skôr toho domáceho, a tiež služieb. Naopak, dôchodcovia míňajú peniaze najmä na nájom, jedlo a lieky. V silách žiadnej vlády nie je nahradiť pandémiou spôsobené ekonomické škody, tvrdí Ďurana. "Slovenská ekonomika je závislá od zahraničného odbytu. Ročne sme predávali do zahraničia výrobky za 90 miliárd eur,“ dodáva analytik. Domáce firmy z tejto sumy platia okrem miezd aj nákupy surovín, energií a služieb.

Štát aktuálne vypláca dôchodky 1,4 milióna penzistom. V máji tohto roku dosiahla priemerná výška starobného dôchodku hodnotu 484,18 eura. Sociálna poisťovňa však uhrádza aj predčasné, invalidné, vdovské a sirotské penzie.

© Autorské práva vyhradené

355 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #trináste dôchodky