Nezamestnaných pribúda. V júni dostalo dávku najviac ľudí od roku 2004

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti na Slovensku v júni oproti máju tohto roka vzrástol takmer o 14-tisíc. Kým v máji tohto roka dávku poberalo 50 132 nezamestnaných, minulý mesiac to už bolo 64 111 nezamestnaných.

10.07.2020 12:40
debata (12)

„Je to najvyšší počet poberateľov dávky v nezamestnanosti mesačne od roku 2004,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Nárast počtu poistencov s dávkou v nezamestnanosti je podľa neho zreteľný aj pri porovnaní rovnakého obdobia v predošlých rokoch. V júni minulého roka poberalo dávku v nezamestnanosti 35 271 osôb a rok predtým ich bolo 32 566.

Nezamestnaní, ktorí sa od 1. júla tohto roka prídu zaevidovať na úrad práce a sociálnych vecí do evidencie uchádzačov o zamestnanie, môžu po novom priamo na úrade práce požiadať aj o dávku v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne. „Nárok na dávku v nezamestnanosti si teda po novom občania uplatnia naraz spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce,“ uviedol Višváder. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne elektronicky poskytne Sociálnej poisťovni. „Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nebude potrebný, až na výnimky, ak napríklad pracoval aj v zahraničí alebo ak sa zistí nejednoznačnosť poskytnutých údajov,“ tvrdí hovorca poisťovne.

Podmienky na získanie nároku na dávku v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne sa nemenia. „Žiadateľ musí byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a byť poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných 4 rokoch pred zaradením do tejto evidencie uchádzačov o zamestnanie,“ dodal Višváder.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #dávka v nezamestnanosti