Vláda schválila nového šéfa ÚRSO, je ním Andrej Juris

Nový šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris sa chce vo svojej funkcii venovať hlavne férovému nastaveniu cien, ochrane spotrebiteľa a rozvoju konkurencie v oblasti dodávok energie. Povedal to na tlačovej konferencii s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom po tom, čo jeho nomináciu schválila vláda.

08.07.2020 11:32 , aktualizované: 12:01
debata (18)

Šéf rezortu vybral Andreja Jurisa spomedzi siedmych mien, ktoré mu odporučila výberová komisia. Má podľa neho „prvotriednu povesť a vysokú mieru odbornosti.“ Sulík sa zároveň vyjadril, že verí v jeho bezúhonnosť a snahu o férovú reguláciu cien.

Juris sa podľa vlastných slov chce venovať hlavne regulácii cien, na ktorú má podľa neho úrad už teraz nástroje. Zároveň bude klásť dôraz na ochranu spotrebiteľa hlavne v súvislosti s energetickú chudobou a tiež na oblasť rozvoja konkurencie v oblasti dodávok energie.

Vláda začiatkom júna odvolala Ľubomíra Jahnátka z čela Úradu pre reguláciu sieťových odvetví na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Podľa predloženého materiálu totiž pri svojom menovaní nespĺňal zákonné podmienky stanovené na výkon funkcie predsedu úradu, úrad pod jeho vedením nekonal nezávisle a problematické je aj pôsobenie jeho syna v spoločnosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a. s. Do čela regulačného úradu Jahnátka zvolila bývalá vláda v júli 2017. Túto funkciu mal vykonávať až do roku 2023.

Podľa Sulíka splnila vláda vďaka odvolaniu Ľubomíra Jahnátka prvý predpoklad k zabezpečeniu naozaj nezávislého a odborného fungovania Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. „Pán Jahnátek bol všetko iné, len nie nezávislý,“ vyhlásil. Podľa neho urobil mnoho prešľapov, ktoré nie sú zlučiteľné s riadnym výkonom funkcie. „Dochádzalo k takým rozhodnutiam, že mám podozrenie, že tam bola korupcia,“ doplnil s tým, že ak nové vedenie narazí na trestnoprávne konanie, očakáva, že vyvodí aj trestnoprávnu zodpovednosť vo forme podania trestného oznámenia. Škody údajne vznikli miliónom spotrebiteľov, keďže mohli platiť nižšie ceny za energie. Samotný Ľubomír Jahnátek označil svoje odvolanie za nezákonné a je pripravený sa brániť súdnou cestou.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík