Slovenskí europoslanci chcú Fond obnovy využiť na reformy aj podporu regiónov

Slovenskí europoslanci apelujú na správne využitie peňazí z Plánu obnovy. Osem miliárd, ktoré Slovensko z Európskej únie dostane, má podľa nich využiť na reformy školstva a zdravotníctva, ako aj na posun k ekologickejšej a digitálnejšej krajine. Bude však treba zjednodušiť procesy ich čerpania a investovania.

08.07.2020 14:00 , aktualizované: 16:00
debata (1)

Europoslanci v parlamente zdôrazňovali hlavne obrovský obnos peňazí, ktorý z Fondu obnovy smeruje na Slovensko a dôležitosť ich správneho využitia. Ak sa tak stane, krajina sa podľa europoslanca Michala Šimečku posunie vpred. Prvé návrhy reforiem však musia na stole v Bruseli pristáť už v októbri tohto roka. „Na dobrý skok z tohto odrazového mostíka máme tak len jeden pokus,“ povedal v národnej rade europoslanec.

Prioritou je preto pre nich premena hospodárstva na moderné, konkurencieschopné a udržateľné v súlade s Európskou zelenou dohodou. Dôraz kladú aj na vynaloženie prostriedkov na zmiernenie nevyhnutných negatívnych sociálnych dôsledkov tejto transformácie, a to aj v chudobnejších regiónoch. Rovnako prízvukujú, aby sa vláda zaoberala školstvom a zdravotníctvom, ktoré sú roky prehliadané.

Problémom je čerpanie

Najdôležitejšia však bude schopnosť Slovenska peniaze vôbec vyčerpať. Už v minulosti s tým totiž malo problémy, a to aj pri menších sumách. Teraz by navyše malo dostať viac peňazí na obyvateľa ako je priemer Európskej únie. „Valí sa na nás obrovské množstvo peňazí. A my nie sme dobrí v ich míňaní, ani v ich míňaní na dobré veci,“ povedala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Podľa nej sa preto musí zjednodušiť štruktúra čerpania eurofondov, ako aj doba čakania na peniaze. Obe sú totiž zdĺhavé a príliš komplikované. Europoslanec Peter Pollák zase navrhol pritiahnuť späť na Slovensko odborníkov na eurofondy. „Ich pomoc môže byť pre krajinu zlatom,“ povedal.

Rokovania prebiehajú

O tom, či Fond obnovy skutočne bude tvoriť 750 miliárd eur sa ešte stále rokuje. Suma peňazí pre Slovensko tak ešte stále nie je úplne istá. Dosiahnutie kompromisu medzi hlavami členských štátov sa však očakáva už tento týždeň. Znamenalo by to výrazný krok vpred pred chystaným zasadnutím Európskej rady plánovanom na 17. a 18. júla. „Akýkoľvek náznak rodiacej sa dohody tento týždeň by znamenal pozitívnu podporu aj pre kurz eura,“ povedal makro analytik Saxo Bank Christopher Dembik.

V prospech dohody hovoria aj doterajšie rokovania. Žiaden štát totiž už nespochybňuje právny základ fondu, čo je nevyhnutná podmienka pre dosiahnutie dohody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plán obnovy #eurposlanci