Vláda schválila zmeny v rozpočte na tento rok

Vláda schválila zmeny v štátnom rozpočte na tento rok. Hotovostný schodok štátu sa má zvýšiť o 9,2 miliardy eur. Tiež majú vzrásť celkové výdavky štátu o takmer 7,8 miliardy eur.

08.07.2020 11:12 , aktualizované: 13:34
debata (51)

Rezort financií zmenou reaguje na dôsledky pandémie nového koronavírusu, ako aj výpadok daňových a nedaňových príjmov. Zmeny tiež zdôvodňuje potrebou zabezpečiť zdroje na nepokryté výdavky, s ktorými tohtoročný rozpočet nepočítal.

„Museli sme opraviť chyby, ktoré v ňom boli a zároveň zareagovať na krízu pandémie nového koronavírusu. Pôvodne bol rozpočet plánovaný so schodkom 0,5 % hrubého domáceho produktu, všetci sme už pri schvaľovaní vedeli, že toto je nereálne,“ vyhlásil po rokovaní vlády Heger. Podľa ministra je preto v súčasnosti potrebné „zreálniť“ ciele rozpočtu a doplniť do neho časti, ktoré v ňom chýbali. „Museli sme reagovať aj na výpadok príjmov, ktoré budú tento rok enormné,“ podotkol minister.

Vláda v stredu schválila novelu zákona o štátnom rozpočte na rok 2020. Rozhodovať o nej bude parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Heger verí, že novelu podporí.

Úpravami príjmov a výdavkov novela zvyšuje hotovostný schodok o 9,2 miliardy eur. Zohľadňuje aj hotovostný výpadok daňových ako aj nedaňových príjmov kapitol štátneho rozpočtu v celkovej sume 1,4 miliardy eur. Celkové výdavky tohtoročného rozpočtu sa zvyšujú o takmer 7,8 miliardy eur. Z toho na výdavky priamo súvisiace s pandémiou pôjde 4,9 miliardy eur. A na výdavky na zabezpečenie v rozpočte nekrytých titulov v sume 2,9 miliardy eur.

Rezort financií tvrdí, že zmena je nevyhnutná keďže pri zostavovaní tohtoročného rozpočtu sa nerátalo s negatívnymi dopadmi koronavírusu. "Účelom návrhu zákona je zabezpečiť finančné krytie opatrení zameraných na zmiernenie negatívnych následkov pandémie, ako aj zohľadniť výpadok príjmov štátneho rozpočtu v roku 2020,“ píše rezort v dôvodovej správe.

Globálna pandémia stiahla v roku 2020 slovenskú ekonomiku do recesie. Podľa poslednej makroprognózy sa slovenská ekonomika prepadne o 9,8 percenta. "Výkon ekonomiky klesne výrazne najmä v druhom štvrťroku, a to naprieč sektormi služieb, priemyslu a stavebníctva,“ odhaduje rezort financií. Výkon ekonomiky sa tento rok prepadne aj kvôli poklesu investícií a spomaleniu zahraničného dopytu, ale aj obmedzením domácej spotreby.

V rámci zvýšenia výdavkov v dôsledku koronakrízy má vzrásť transfer pre Sociálnu poisťovňu, zvýšiť sa majú aj zdroje pre kapitolu ministerstva práce, zvyšujú sa aj výdavky na kompenzáciu nákladov na nájomné či na zabezpečenie nákupu ochranných pomôcok.

Daňové príjmy štátneho rozpočtu na hotovostnej báze v tomto roku klesnú v porovnaní so schváleným rozpočtom na roky 2020 až 2022 o 1,3 miliardy eur. Výber daní sa zníži najmä v dôsledku prepadu ekonomiky spôsobeného koronakrízou. Najväčšie zníženie výnosu by malo byť zaznamenané pri dani z pridanej hodnoty, a to 514,6 milióna eur, pri dani z príjmov právnických osôb o 313,7 milióna eur a pri spotrebných daniach by mal byť výpadok vo výške 194,5 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #Eduard Heger