O voľných nedeliach sa bude rokovať až v septembri

Supermarkety, obchody s oblečením či maloobchody ostávajú otvorené. Poslanci o návrhu, ktorý by mal obchody v nedeľu zatvoriť, budú hlasovať až v septembri.

07.07.2020 14:29
debata (8)

Rozhodlo sa tak už na začiatku utorkovej schôdze parlamentu. Zatvorenie obchodov v nedeľu je pritom v parlamente horúcou témou už niekoľko mesiacov. A to aj po tom, čo sa tak na niekoľko mesiacov stalo z dôvodu pandémie.

Samotný návrh sa pritom už raz presúval. „Keďže štát má v zmysle medzinárodných dokumentov a v zhode so zásadou zosúlaďovania rodinného a pracovného života presadzovanou v pracovnom práve EÚ a v právnych úpravách jednotlivých členských krajín EÚ vytvárať predpoklady pre spravodlivé a primerané pracovné podmienky, navrhuje sa zákaz maloobchodného predaja aj počas nedieľ,“ odôvodnili predkladatelia v materiáli. Skonštatovali, že aj v niektorých pôvodných členských krajinách Únie sa dodržiava zákaz práce v nedeľu.

V súčasnosti je maloobchodný predaj zakázaný počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja. Verejnosť to podľa predkladateľov prijala pozitívne. „Skúsenosť s doterajším obmedzením maloobchodného predaja počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja ukázala, že tak zamestnanci, ako aj spotrebitelia, trávia takto vytvorený voľný čas v kruhu svojich rodín, v prírode, v zariadeniach cestovného ruchu, na kultúrnych podujatiach a pod.,“ priblížili.

Návrh novely Zákonníka práce predložili do parlamentu nezaradený poslanec Ján Podmanický a poslanec Smeru Marián Kéry. Podobný návrh predložili aj poslanci ĽSNS, ten plénum na predchádzajúcej schôdzi odmietlo.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #voľné nedele