Hotely, penzióny a chaty volajú o pomoc. Mnohé sa už nezotavia

Z červených čísel nevytiahne domáci cestovný ruch ani leto. A to aj napriek tomu, že mnohí dajú prednosť dovolenke na Slovensku pred tou v cudzine. "Očakávame, že cestovný ruch zaznamená obrovský pokles v porovnaní s minulým rokom,“ hovorí prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Práve vlani pritom turizmus u nás lámal rekordy. Tržby sa v tomto roku môžu podľa prepočtov zväzu prepadnúť aj o polovicu. Výsledkom by tak bola 500-miliónová strata. Ohrozené sú tak nielen tržby hotelov, ale aj pracovné miesta či prežitie samotných prevádzok.

07.07.2020 06:00
debata (165)
info 2

Ako prví prišli v sektore cestovného ruchu o prácu sezónni zamestnanci. Zdá sa však, že nebudú poslední. Ohrozených je až viac ako 38-tisíc zamestnancov.

"Celkovo 30 percent zamestnancov sme museli prepustiť na všetkých pozíciách vrátane manažmentu,“ povedal Dušan Hrúza, riaditeľ Hotel Elizabeth Trenčín. Toto číslo však zďaleka nie je podľa neho konečné.

Niekde ľudia chýbajú

Hotel Mikulášska chata v Jasnej neprepustil žiadneho svojho zamestnanca, dokonca ako jeden z mála ubytovacích zariadení potrebuje nových pracovníkov. "V blízkej dobe budeme potrebovať kuchárov a chyžné na trvalý pracovný pomer,“ povedala pre denník Pravda Veronika Kováčiková, riaditeľka hotela Mikulášska chata.

Majitelia hotelov aj v týchto dňoch naďalej riešia storná pobytov. Nájdu sa však aj takí, ktorí cítia aký-taký nárast počtu hostí. "Vnímame pomalé zvyšovanie záujmu ľudí o pobyt u nás,“ hovorí Jaroslav Jedlička z Grand hotela Praha v Tatranskej Lomnici. No sú aj prípady, keď sa hotely či penzióny rozhodli otvoriť svoju prevádzku, no následne ju po niekoľkých dňoch opäť zatvorili. "Pri nízkom dopyte nemá význam mať prevádzku otvorenú,“ dodáva Harbuľák.

Tržby padali aj o štyri pätiny

Aj napriek postupnému otváraniu sú prepady stále vysoké. V máji sa tržby v ubytovacích zariadeniach medziročne prepadli takmer o 81,6 percenta. V apríli to bolo ešte o vyše tri percentá viac. Nedarilo sa ani reštauráciám – v máji im tržby medziročne klesli takmer o tretinu. "Májové štatistiky potvrdili, že apríl bol mesiacom najväčšieho prepadu tržieb,“ hovorí Eva Sadovská, analytička WOOD & Company. A hoci boli v máji čísla o niečo lepšie, stále ide o výrazné prepady oproti minulému roku.

Do budúcna by sa situácia mohla zlepšiť, odhaduje analytik UnicreditBank Ľubomír Koršňák. "Postupné uvoľňovanie opatrení a otváranie časti prevádzok by malo v ďalších mesiacoch prispievať aj k postupnému zmierňovaniu medziročného poklesu tržieb,“ hovorí.

Potrebujeme pomoc!

Zväz cestovného ruchu žiada vládu, aby zakročila. "Situácia v cestovnom ruchu je viac ako kritická. Toto je odkaz, ktorý chceme poslať vláde, aby sa už konečne začala zaoberať problémami, ktorými trpíme,“ hovorí Harbuľák. Nejde podľa neho len o obdobie, keď boli prevádzky povinne zatvorené, ale o nasledujúce týždne a mesiace.

Vláda by podľa prevádzkovateľov v cestovnom ruchu mala čo najskôr začať konať. Zväz tvrdí, že by sa nielen mala predĺžiť prvá pomoc, ale aj ostatné opatrenia – a to až do konca roka. "Treba tiež znížiť daňovú záťaž, konkrétne daň z pridanej hodnoty, a to na všetky služby v cestovnom ruchu,“ hovorí Harbuľák. Iba tak by vedeli podnikatelia zmierniť dosahy z obdobia, keď boli viaceré prevádzky zatvorené, myslí si.

Zväz taktiež chce, aby sa naštartovala spotreba služieb v cestovnom ruchu. A to cez rekreačné poukazy – prispievať by však na ne mal štát, nie firmy. Zväz sa minulý piatok obrátil v otvorenom liste aj na samotného premiéra Igora Matoviča v mene viac ako 20-tisíc podnikov v cestovnom ruchu.

© Autorské práva vyhradené

165 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #cestovný ruch #leto 2020