Podnikatelia v cestovnom ruchu vyzývajú vládu konečne riešiť kritickú situáciu odvetvia

Podnikatelia v cestovnom ruchu vyzývajú vládu, aby už začala riešiť nahromadené problémy v odvetví výrazne postihnutom opatreniami štátu proti koronavírusu.

06.07.2020 13:47
debata (4)

Prezident Zväzu cestovného ruchu SR (ZCR) Marek Harbuľák v pondelok informoval, že na mimoriadnom valnom zhromaždení sa zhodli na tom, že vláda zatiaľ urobila veľmi málo pre pomoc cestovnému ruchu, hoci to najviac pocítilo dopady koronakrízy.

„Situácia v cestovnom ruchu je viac ako kritická. Toto je odkaz, ktorý chceme poslať predsedovi vlády, ale aj všetkým členom vlády, aby sa už konečne začali zaoberať problémami, ktorými trpíme. A to nielen počas obdobia, kedy sme museli byť zatvorení, ale ktorým budeme čeliť nasledujúce týždne a mesiace,“ povedal Harbuľák.

Prevádzkovatelia služieb v cestovnom ruchu očakávajú dramatický scenár, vláda by podľa nich preto mala prijať štyri špecifické opatrenia na zmiernenie situácie v odvetví. „Mala by sa predĺžiť prvá pomoc a všetky nástroje, ktoré momentálne podnikatelia a zamestnávatelia majú, do konca roka. Mali by sa prijať určité opatrenia, ktoré znížia daňovú záťaž, konkrétne daň z pridanej hodnoty, a to na všetky služby v cestovnom ruchu,“ uviedol Harbuľák v mene podnikateľov.

Len tak si podľa neho dokážu splatiť dlhy z obdobia, kedy boli prevádzky zatvorené, alebo obmedzili svoju činnosť. „Chceme, aby sa naštartovala spotreba po službách cestovného ruchu, napríklad, príspevkom štátu (za zamestnávateľov) na trávenie dovolenky, na rekreačné poukazy. A chceme, aby sa začali pripravovať nové kompenzačné programy špecificky zamerané práve na cestovný ruch,“ uviedol prezident ZCR.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #hotely