Skončia pre pandémiu lacné letenky?

Londýn za desať eur, Paríž za dvadsať... Tak vyzerali ceny leteniek v posledných rokoch. Pandémia však všetko zmenila. A hoci sa život na letiskách pomaly vracia do normálu, na lacné letenky môžu cestovatelia zabudnúť.

05.07.2020 18:00
Lietadlo / Lety / Let / Foto: ,
debata (6)

"Z ponuky aeroliniek sa takmer kompletne vytratili letenky za menej ako desať eur,“ hovorí hovorca portálu Pelikán.sk Jozef Rybár. Práve tie dopravcovia – najmä tí nízkonákladoví, v posledných troch rokoch pomerne často používali na akciové výpredaje, dodáva.

Stop lacným letenkám dáva aj susedné Rakúsko. To nedovolí leteckým spoločnostiam predávať letenky za nižšiu sumu, ako sú letiskové poplatky. Vo Viedni sa pohybujú poplatky na úrovni približne 40 eur, spresnil Rybár. "Dopravcovia vo Viedni, najmä lowcost aerolinky, prehodnotia svoju pomerne agresívnu cenovú politiku a stanú sa takpovediac férovejším voči konkurencii, ale aj svojim vlastným linkám na iných letiskách,“ predpokladá. Otázne zostáva, ako sa zachová bratislavské letisko. Môže totiž nízkonákladovky prilákať výhodnejšími podmienkami.

Vláda našich západných susedov plánuje takto podporiť leteckú spoločnosť Austrian Airlines. Tej poskytne aj finančnú pomoc 450 miliónov eur.

INFAC

Letenky za tretinu ceny

Nízkonákladovky predávali lety z a do Viedne za tretinové ceny v porovnaní s Austrian Airlines ešte začiatkom minulého mesiaca. "Uplynulý týždeň sme teda s najväčšou pravdepodobnosťou zo Schwechatu videli posledný výpredaj veľmi lacných leteniek,“ hovorí Rybár.

Leteckí dopravcovia vyvolali na viedenskom letisku cenovú vojnu. Najväčšími konkurentmi tu sú Wizz air a Lauda. Tí využívali extrémne nízke sumy leteniek najmä na promo nových liniek či ich podporu. "Schwechat sa aj takto snažil získať viac cestujúcich a posilniť svoje postavenie v rámci regiónu strednej a východnej Európy,“ hovorí Rybár.

Letiská v Bratislave, Prahe či Budapešti nedokážu Viedni bez štátnej pomoci alebo súkromných investícií konkurovať.

Ochrana klímy

Rakúska vláda chce takto odradiť ľudí od cestovania na krátke vzdialenosti leteckou dopravou. V krajine sa platí na všetky lety ekologický poplatok 12 eur. Od budúceho roka to má byť na krátke lety – teda menej ako 350 kilometrov, budú aerolinky platiť už 30 eur. "Podobné pravidlá, regulácie a takzvané ekodane schválili v kontexte koronakrízy aj vo Švajčiarsku, pričom určite nie sú posledné,“ hovorí Rybár.

Na ceny leteniek však môže zatlačiť aj Brusel. Ten mohol zareagovať na koronakrízu jednotnými pravidlami pre niektoré poplatky a dane.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lacné letenky #ekologicke dane