Výber šéfa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť začne 6. júla verejným vypočutím

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť bude mať nového šéfa. Jeho výber začne verejným vypočutím v Národnej rade SR v pondelok, 6. júla o 10.00 hodine. Troch kandidátov vyberie odborná komisia zložená z poslancov a odborníkov z oblasti ekonómie. Posledné slovo bude mať vláda.

03.07.2020 10:32 , aktualizované: 12:10
debata (4)

VIDEO: Eduard Heger hľadá šéfa rozpočtovej rady.

Video

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť bola podľa ministra financií Eduarda Hegera strážcom verejných financií a chce, aby tomu tak bolo aj pod novým vedením. „Chceme aby na túto stoličku zasadol človek, ktorý sa k verejným financiám bude správať zodpovedne,“ povedal.

Tento cieľ zdôraznil aj štátny tajomník ministerstva financií Ľuboš Jančík. Mnohé medzinárodné inštitúcie podľa neho kritizujú Slovensko za nekvalitné a závislé kontrolné orgány. „Osobne verím, že rozpočtová rada bude aj pod novým vedením naďalej zdravo kritická, aby sme rozpočet zostavovali zodpovedne k budúcim generáciám,“ dodal Jančík.

Výberové konanie má preto prebehnúť transparentne, s dôrazom na spravodlivú metodiku. Dvanástich prihlásených uchádzačov vypočuje odborná komisia verejne, v priestoroch Národnej rady SR. Každý z kandidátov predstaví seba a svoju víziu v súvislosti s rozpočtovou radou. Následne bude odpovedať na otázky komisie. Tá nakoniec vyberie troch najúspešnejších kandidátov, ktorých posunie vláde SR. Tá bude mať vo veci posledné slovo. Na celú prípravu, ako aj voľbu dohliadajú nezávislé inštitúcie, Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko.

Rezort financií vyhlásil výberové konanie začiatkom mája tohto roka. Mandát dosluhujúceho predsedu Ivana Šramka sa pritom dávno skončil, a to 26. júna minulého roka. Rozpočtová rada sa venuje analytickej činnosti, dohliada na verejné financie, zverejňuje správu o dlhodobej udržateľnosti a taktiež vypracováva stanoviská k legislatívnym návrhom. Okrem toho aj monitoruje a hodnotí vývoj hospodárenia Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť #Eduard Heger