Zmrazenie minimálnej mzdy je len krátkodobé riešenie

O tom, ako ďalej s minimálnou mzdou, sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

03.07.2020 08:00
Boris Tomčiak, analytik Foto:
Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.cz.
debata (48)

Je priestor na zvyšovanie minimálnej mzdy?

Kríza má veľmi negatívny dosah na slovenskú ekonomiku a slovenské firmy. Je pochopiteľné, že nechcú v budúcom roku výrazne zvyšovať mzdy. Na druhej strane sa stále zvyšujú náklady na život. To má veľmi negatívny dosah najmä u nízkopríjmových skupín ľudí. Diskusia by preto nemala byť o tom, o koľko zvýšiť minimálnu mzdu, ale by mala smerovať k hľadaniu ciest výrazného zvýšenia produktivity práce, a teda i ziskov spoločností. Keď firmám narastú zisky, tak s radosťou zvýšia odmeny zamestnancov.

Je zmrazenie riešením?

Zmrazenie je krátkodobé riešenie. Dlhodobo je nutné vytvárať pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou. Nízke minimálne mzdy totiž udržujú v ekonomike i neproduktívne firmy, ktoré prežívajú len vďaka miernej nákladovej výhode oproti zahraničnej konkurencii.

Aké zvýšenie by mohli firmy ešte ustáť?

Zvýšenie o desať percent zvládnu. Rast nákladov môžu totiž vykompenzovať vyššími cenami. Prípadne viac investovať do automatizácie.

Ako to riešiť?

V rámci rokovaní je nutné nájsť kompromis s cieľom zvyšovať životnú úroveň všetkých vrstiev obyvateľstva. Zamestnávatelia majú argument, že už teraz sú mzdové náklady vysoké. Pravdou ale je, že firmy, ktoré nedokážu vytvoriť dostatočné tržby na pokrytie požiadavky na minimálnu mzdu, by ani nemali existovať. Sú jednoducho neefektívne.

Firmy hovoria o zlej ekonomickej situácii. Bolo by zvýšenie podľa vzorca z dielne bývalej vlády pre ne už likvidačné?

Nie. Likvidačná je len dlhodobá neschopnosť zvyšovať produktivitu práce. Pri nastavovaní firemných financií musia slovenské spoločnosti uvažovať tak, aby bez problémov zvládli náklady na zamestnanca minimálne na úrovni 1¤200 eur za mesiac. I to je však nízka cena práce v porovnaní so západnou Európou. Ak spoločnosť nedokáže vygenerovať dostatočne vysoké príjmy pre pokrytie takýchto mesačných nákladov na človeka, tak je lepšie, aby radšej zanikla a uvoľnila pracovnú silu pre produktívnejši­e firmy.

Ktoré firmy by výrazné zvýšenie mohlo položiť?

S rastom minimálnej mzdy majú väčšie problémy malé a stredné podniky, ktoré prechádzajú na automatizáciu a digitalizáciu procesov pomalšie oproti veľkým firmám. Ekonomicky ale nemá význam udržiavanie zombie firiem, ktoré majú problém i s pokrytím štandardných nákladov.

Aký dosah by zmrazenie malo?

Dosah na celú ekonomiku bude malý. Pri zmrazení by ale výrazne utrpela chudobná vrstva obyvateľov. Ta nemá inú možnosť, ako si zvýšiť príjmy. Zamestnávatelia odmietajú zvyšovanie minimálnych miezd, ale keby mali manažéri a vlastníci firiem vyžiť zo 600 eur na mesiac, tak by sami ihneď požadovali rast platov.

Čo hovoríte na nadviazanie minimálnej mzdy na regióny či odvetvia?

Takéto opatrenie by dávalo zmysel, a to predovšetkým na regionálnej úrovni. Medzi západným Slovenskom a východným je značný rozdiel. A to taký ako medzi Nemeckom a Slovenskom. Na východe Slovenska by minimálna mzda mala byť nižšia. Nastaveniu podľa odvetví by sa Slovensko malo radšej vyhnúť. Skôr by malo podporovať mobilitu pracovných síl a, samozrejme, školstvo, ktoré musí pripravovať odborníkov pre odvetvia s vysokou pridanou hodnotou.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #tripartita #Milan Krajniak