Situácia v gastre a hotelierstve je kritická, tvrdí Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

Bary, reštaurácie a hotely zažívajú ťažké časy. Môžu za to prísne pravidlá, ktoré vláda v začiatkoch pandémie zaviedla, a ktoré väčšine nedovolili zarábať si na živobytie, ako aj nedostatočná pomoc od štátu. Vo svojej správe to uviedla Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

01.07.2020 11:53
debata (1)

Nepomôže im ani súčasné uvoľnenie opatrení, ktoré ľudí postupne vracia späť do ulíc. O prácu totiž v apríli a marci prišlo dokopy 10 000 zamestnan­cov, vrátane kuchárok, čašníčok, chyžných a recepčných. Podľa Asociácie toto číslo porastie aj ďalej, ak vláda neurobí cielené kroky.

Tá však napriek upozorneniam a požiadavkám zo strany zasiahnutých subjektov nereaguje a riešenia, ktoré navrhla prídu neskoro alebo sú nedostatočné. „Pritom v kritickej situácii je už v tomto čase zhruba 20000 prevažne drobných zamestnávateľov a podnikateľov. Malí zamestnávatelia tvoria viac ako 90% všetkých podnikov,“ píše sa ďalej v stanovisku Asociácie.

Väčšina krajín Európskej únie pritom podľa generálneho manažéra AHRS Mareka Harbuľáka prišla so skutočnou pomocou pre najviac ohrozené odvetvia. Len v susednom Rakúsku schválili rapídne zníženie sadzieb DPH na 5 percent pre služby cestovného ruchu. „Na rozdiel od našich susedných krajín na Slovensku nebola prijatá žiadna špecifická pomoc, ktorá by pomohla naštartovať gastro prevádzky, hotely a penzióny,“ hovorí Harbuľák.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #hotely #Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska