Banky držia ceny hore

Bankový odvod je zrušený. Znížia sa poplatky za účty? Banky zdražovali v troch vlnách už od začiatku roka. Vraj práve pre zvýšené náklady. A to ešte nie je koniec – ceny stúpnu aj od júla. Čakať tak zníženie poplatkov je, zdá sa, márne.

30.06.2020 18:00
bankove poplatky Foto:
Finančné domy dvíhajú hlavne poplatky za služby realizované priamo v pobočke banky.
debata (52)

„Finančné domy majú náklady so spracovaním hotovosti. V prípade kamenných pobočiek tiež musia platiť mzdy zamestnancom a za prenájom priestorov,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik. Najviac išli hore práve poplatky za vklady či výbery v pobočkách. Vyššími cenami chcú banky presmerovať ľudí na internet. Práve vtedy bankám odpadnú náklady na ľudí aj na nájomné. Zrušenie bankového odvodu považuje Ovčarik za správny krok, keďže by dostal banky do straty. So znižovaním poplatkov však neráta.

Len za prvé tri mesiace pre zvýšenie poplatkov vybrali o päť miliónov eur viac. Ak sa k tomu prirátajú lacné úvery či odloženie splátok, je zrejmé, že celkovo bankám zisky padajú. Minulý rok zisk bankového sektora stúpol o pol percenta a dosiahol 643 miliónov eur. Prvé tri mesiace tohto roka neboli až také dobré. Zisk finančného sektora klesol o 61 percent, na 64 miliónov eur. Za nižšími výnosmi stoja nízke úroky a bankový odvod.

Banky vždy tvrdili, že poplatky zvyšujú práve kvôli bankovému odvodu, upozorňuje analytik združenia Pracujúca chudoba Milan Kuruc. „Teraz je bankový odvod zrušený, ale prísľub zníženia poplatkov nemáme žiadny,“ hovorí. Banky na tom podľa neho zarobia.

Video
Čo zrušenie bankového odvodu prinesie bežným ľuďom? Odpovedá Maroš Ovčarik (Finančný kompas) - publikované 24. júna.

Denník Pravda zisťoval, či sa banky predsa len nechystajú upraviť svoje cenníky. Do uzávierky však väčšina neodpovedala. Iné zase tvrdili, že vyššie poplatky nesúvisia s odvodom. „Situácia na slovenskom bankovom trhu je charakteristická vysokou mierou konkurencie, a preto nastavenie a zmeny poplatkov v predchádzajúcom období neboli primárne ovplyvnené bankovým odvodom,“ povedala PR manažérka Tatra banky Linda Lalinská. Preto ani ich zmeny do budúcnosti nebudú podľa nej ovplyvňované jeho zrušením.

S príchodom nového mesiaca si od klientov vypýta viac peňazí za vloženie hotovosti na účet Privatbanka. Doteraz bezplatná služba vyjde na rovné jedno euro. „Hlavným dôvodom pre úpravu uvedeného poplatku je smerovať klientov k bezhotovostným operáciám,“ uviedla marketingová manažérka Privatbanky Iveta Makatura. Výsledkom má podľa nej byť nižšia prácnosť v pobočkách pri spracovaní hotovosti.

Aj napriek zdraženiu o 100 percent bude tento finančný dom stále patriť k tým lacnejším. Už štyri banky inkasujú za vloženie peňazí na účet poplatok vo výške tri eurá, jedna si dokonca pýta až päť eur.

zväčšiť
graf utorok zvysovanie poplatkov

Internet vyjde menej ako ľudia

Náklady na pobočky sa bankám rapídne znížia, ak sa ich zákazníci rozhodnú presunúť do on-line priestoru. „Preto čoraz viac bánk zvyšuje poplatky za finančné operácie vykonané priamo v pobočkách,“ dodal Ovčarik. A zároveň mnohé bankomaty ponúkajú nielen bezplatný výber, ale aj vklad peňazí, dodáva.

Zvyšovaním automatizácie finančné domy totiž šetria mzdové náklady. Okrem toho vo väčšine pobočiek pracujú mladí ľudia, ktorí majú nižšie mzdy. Na základe zverejnených inzerátov sa čisté mzdy na týchto pozíciách pohybujú od 630 eur do 770 eur za mesiac.

Na zvyšovanie nízkych platov roky bez väčších úspechov tlačia bankoví odborári. Podľa Kuruca vláda mala popri zrušení bankového odvodu dohodnúť s bankami aj vznik zamestnávateľského zväzu. Slovenská banková asociácia totiž nie je subjektom kolektívneho vyjednávania, upozorňuje Kuruc. „Takýto zväz by z bánk urobil subjekt kolektívneho vyjednávania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa,“ povedal. Bankoví odborári by získali šancu vyrokovať s bankami ako jedným celkom lepšie pracovné podmienky. Riešiť by sa podľa Kuruca dali aj nízke mzdy radových bankových zamestnancov či ich pracovné podmienky.

Všetko pre podporu ekonomiky

Zrušenie bankového odvodu oznámilo minulý pondelok ministerstvo financií. Znížením daní finančné domy každý rok ušetria okolo 150 miliónov eur. „Tieto peniaze budú investované do slovenskej ekonomiky a vďaka pákovému efektu sa poskytnú úvery vo výške 1,5 miliardy eur,“ povedal vtedy minister financií Eduard Heger (OĽaNO). V optimálnom prípade požičané peniaze zvýšia rast domácej ekonomiky o 1,5 percenta hrubého domáceho produktu.

Jedna miliarda vybraná na bankovom odvode v minulých rokoch poputuje do rozvojového fondu Slovenska. Investovať by sa mala do nájomných bytov či obnovy nemocníc.

Zvýšenie bankového odvodu na dvojnásobok ešte vlani schválila bývalá vláda. Banky ho mali začať platiť tento rok v hodnote 0,4 percenta zo všetkých vkladov.

Situácia finančným domom nahráva

Banky sa nateraz môžu radiť k víťazom pandémie. Vláda Igora Matoviča totiž na plecia bánk nenaložila ani len omrvinku problémov prichádzajúcej ekonomickej krízy. A ešte ich aj odbremenila od sporného odvodu.

Niet sa čo čudovať, že jeho zrušenie privítali. „Rokovania trvali dlhšie, ako sme očakávali, no finálnu dohodu považujem za férovú pre vládu aj pre bankový sektor,“ povedal Peter Krutil, generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne. Podmienkou na obnovu nášho hospodárstva je podľa neho zdravý bankový sektor.

Naopak, klienti bánk sa nemajú veľmi z čoho radovať. Poplatky dole nepôjdu, a hoci sa pôžičky držia dole, nie je to vďaka domácim bankám. Za nízke úroky vďačíme tlačeniu peňazí zo strany Európskej centrálnej banky. Práve nízke úroky stlačili zisky bánk. Pred desiatimi rokmi bežne predávali 30-ročné hypotéky za ročný úrok vo výške 5 percent. V takom prípade pri hypotéke vo výške 100-tisíc eur bola mesačná splátka na úrovni 537 eur. Dnes sa rovnako vysoká hypotéka bežne predáva za ročný úrok vo výške jedného percenta. Mesačná splátka je tak o 215 eur nižšia a vyjde na 322 eur.

Pre ľudí vo finančných ťažkostiach vláda dohodla až 9-mesačný odklad splátok, no i na ňom zarobia finančné domy. Počas prerušenia splácania sa totiž aj naďalej účtujú úroky. Napríklad človek, ktorý musí v najbližších desiatich rokoch splatiť hypotéku vo výške 50-tisíc eur, tak pri ročnom úroku vo výške 1,29 percenta, platí mesačne 444 eur. Po skončení 9-mesačného odkladu splátka stúpne o 4,30 eura, na 448,30 eura. V priebehu desiatich rokov klient banke navyše zaplatí 516 eur.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #poplatky #zdražovanie #bankový odvod