Analytik: Platy opäť porastú až na budúci rok

O tom, ako to vyzerá s platmi na Slovensku, sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

01.07.2020 06:30
debata (4)

Čo ťahalo mzdy hore?

Na Slovensku prebiehal v posledných rokoch silný ekonomický rozmach. Zároveň k nám prišlo niekoľko významných zahraničných spoločností. Mzdy šli nahor predovšetkým v IT a v automobilovom sektore.

Aký vývoj očakávate v najbližších mesiacoch?

Tento rok je veľmi negatívne postihnutý koronakrízou. Rast platov sa zastaví, ale v niektorých špecializovaných oblastiach a firmách sa budú náklady na zamestnancov stále zvyšovať. V budúcom roku by potom malo nastať obnovenie rastu platov. Firmy teraz prehodnocujú svoju finančnú situáciu, keďže kvôli kríze je výhľad neistý. Na druhej strane záchranné opatrenia centrálnych bank a vlád majú stabilizujúci účinok.

Mnohé firmy pre pandémiu krátili platy, vrátia sa na pôvodnú úroveň?

Návrat by mohol nastať až v budúcom roku.

Veľa sa hovorí o ďalšom prepúšťaní.

Miera nezamestnanosti sa bude postupne zvyšovať až do konca roka. Firmy postupne upravujú rozpočty a výhľady a podľa toho plánujú rozdelenie práce. Spotreba v Európe je nízka, takže i príjmy firiem sú nízke.

Slovensko patrí podľa Eurostatu ku krajinám, v ktorých bola vlani individuálna spotreba o viac ako 25 percent pod priemerom únie.

Sme stále rozvíjajúca sa krajina, ktorá bude úniu doháňať ešte dlhšiu dobu. Do budúcnosti sa dá ale očakávať vyšší rast spotreby oproti priemeru EÚ.

Aký dosah bude mať tento trend na našu ekonomiku?

Slovenská ekonomika má predovšetkým dobré parametre pre zahraničné spoločnosti, keďže u nás môžu vyrábať výrazne lacnejšie oproti západnej Európe. Táto výhoda pomôže krajine dostať sa z krízy už budúci rok. Individuálna spotreba slovenských domácností sa bude zvyšovať s tým, ako bude rásť prítok kapitálu. Zároveň sa zlepšuje prístup k úverom.

Očakávate, že ľudia budú skôr šetriť či míňať?

Domácnosti sú síce zaskočené krízou, ale veľké šetrenie sa nedá očakávať. Už od jesene sa dá očakávať rast spotreby spojený i so zvyšovaním zadlženosti. Tento rast spotreby tiež pomôže ekonomike, aby sa v budúcom roku dostala z krízy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #mzdy #koronakríza