Každý štvrtý otec odchádza na materskú. Matky sa môžu vrátiť do práce skôr

V posledných rokoch rýchlo rástol počet otcov na materskej dovolenke. Kým v roku 2018 materskú poberalo takmer 10 tisíc otcov, len za prvých 6 mesiacov v roku 2019 si nárok na materskú uplatnilo už 6,5 tisíca otcov.

28.06.2020 09:47
rodina, rodičia, dieťa, prechádzka Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

V pomere k počtu detí narodených v tomto období to predstavuje štvrtinu, vysvetľuje analytička Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií Zuzana Dančíková. Od zavedenia politiky v roku 2011 sa počet otcov na materskej každý rok v priemere zdvojnásobil.

Zatiaľ čo za toto obdobie na materskú mohlo ísť 71 % všetkých otcov, 29 % otcov na materskú nemalo nárok. "Príčinou vyššieho počtu otcov na materskej môže byť rast materského v pomere k predošlému príjmu a postupne rastúce povedomie o možnosti ísť na materskú,“ hovorí Dančíková. V súčasnosti takmer tretina otcov popri materskej pracuje.

Polovica matiek začne po pôrode pracovať až po 33 mesiacoch. Ak bol v rodine otec na materskej, polovica matiek nastúpila do práce už po 25 mesiacoch. V ostatných rokoch však tiež vzrástol podiel pracujúcich otcov, ktorí súbežne poberajú materské. Matky v takomto prípade do práce nastupujú neskôr v porovnaní s rodinami, kde otcovia počas materskej nepracujú.

Slovenská materská pre otcov patrí k najštedrejším politikám svojho druhu na svete. "Tieto politiky môžu posilniť postavenie žien na trhu práce, prispieť k vyrovnávaniu nerovností v deľbe platenej a neplatenej práce matiek a otcov,“ hovorí Dančíková. Počas materskej a rodičovskej ženám nezostáva priestor pre profesionálny rozvoj, zároveň im v dôsledku materských a rodičovských dovoleniek môže pripadnúť väčšia miera zodpovednosti za rodinu a domácnosť aj po nástupe do práce, vysvetľuje analytička. Platená a neplatená práca znamená dvojitú záťaž pre ženy. Dlhodobo im bráni aj v kariére, dodáva analytička. Ženy tak končia na nižšie platených pozíciach vo verejnom sektore. Ženy na Slovensku v porovnaní s mužmi zarábajú v priemere o 19 percent menej.

"Dôsledkom nižších príjmov žien je, že v porovnaní s mužmi sú menej ekonomicky nezávislé a menej slobodné v rozhodnutiach o svojom živote,“ hovorí Dančíková. Výsledkom je to, že sú znevýhodnení aj muži, čo by radi uprednostnili starostlivosť o rodinu. "Brániť im v tom môžu ich vyššie príjmy, bez ktorých sa rodina ťažšie zaobíde, či očakávania zamestnávateľov a spoločnosti, že starostlivosť o deti je úlohou žien,“ hovorí analytička.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #materská #Deň otcov