Koalícia podľa Matoviča v júli oznámi, koľko je v špajze na 13. dôchodky

V priebehu júla by mala vládna koalícia oznámiť dohodu na tom, akým spôsobom sa vyrovná so záväzkom vyplatiť na konci roka 13. dôchodky. Tie schválila ešte predchádzajúca vláda krátko pred parlamentnými voľbami. V Sobotných dialógoch RTVS to avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

27.06.2020 14:03 , aktualizované: 28.06.2020 12:47
debata (220)

“Rysuje sa tá dohoda tak, že zrejme to nebude v plnej výške, bude to v menšej výške, ale popri tom vyjdeme v ústrety ľuďom zrušenými doplatkami za lieky, konkrétne dôchodcom, alebo bezplatnou MHD, vlakmi a autobusmi,” priblížil predseda vlády.

Koalícia sa podľa neho snaží zachrániť aspoň niečo zo sľubov, na ktoré neboli vyčlenené žiadne peniaze v rozpočte. “Treba ľuďom povedať, ako na tom v tej spoločnej špajze sme, na čo tento rok máme, s čím ľudia počítať môžu a s čím by nemuseli,” doplnil Matovič.

V súvislosti s opakujúcou sa kritikou o pomalej štátnej pomoci v čase koronakrízy premiér upozornil, že nechce zachádzať do kompetencie ministra práce, ktorý to má na starosti. V porovnaní s okolitými krajinami na tom však bolo Slovensko podľa neho dobre.

“Na môj vkus to trvalo dlho, ale keď mi minister práce povie, že máme informačný systém, tak s tým nevieme nič spraviť. Niekto tu rozkradol miliardu eur na informatizáciu a v tejto núdzovej situácii, keď sme to potrebovali, sme zistili, že peniaze sú rozkradnuté a muselo sa to robiť na kolene,” upozornil Matovič.

Nesúhlasí tiež s tými, ktorý namiesto konštruktívnej kritiky len vláde odkazujú cez médiá. Podľa Matoviča sa “permanentne, každé dva dni” stretávajú so zamestnávateľmi, odborármi, ekonomickými odborníkmi. “Vkuse na tom robíme. Potom sú ľudia, ktorí robia politiku v takejto vážnej chvíli a miesto toho, aby pomohli, kritizujú cez médiá,” dodal.

Trináste dôchodky vyplatíme

Trináste dôchodky Sociálna poisťovňa v tomto roku na 99 percent vyplatí. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. „Výška trinásteho dôchodku bude niekde medzi 100-percentným trinástym dôchodkom a medzi tým, čo bolo vyplácané v minulom roku,“ povedal. Penzisti s vyššími dôchodkami by mali podľa Krajniaka trinástu penziu dostať „v trošku nižšej ako 100-percentnej výške“. „Mojím záujmom je, aby tí, ktorí majú nižšie dôchodky, to dostali v maximálnej možnej výške,“ zdôraznil.

Situácia vo verejných financiách je podľa neho pre koronakrízu zlá. „Každý rezort a každá vládna strana dostala za úlohu nájsť úspory v celkovej výške 1,1 miliardy eur na budúci rok a na základe toho vznikla dohoda, že budeme môcť financovať alebo garantovať niektoré sociálne opatrenia aj do budúcnosti,“ povedal Krajniak. Tvrdí, že ministerstvo práce a sociálnych vecí si túto „domácu úlohu“ splnilo. „Našli sme dostatok finančných prostriedkov a preto viem povedať, že na 99 percent si myslím, že trinásty dôchodok bude vyplatený,“ povedal. Úspory našiel podľa neho rezort napríklad na výdavkoch na personálne náklady či na nákup tovarov a služieb.

Parlament pár dní pred februárovými parlamentnými voľbami schválil v skrátenom legislatívnom konaní návrh poslancov za Smer-SD na zavedenie trinásteho dôchodku pre všetkých penzistov. Ten má v novembri tohto roka nahradiť doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok má Sociálna poisťovňa podľa platného zákona vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku. Všetci starobní dôchodcovia majú dostať v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie.

Chýba 442 miliónov eur

Poberatelia ostatných druhov dôchodkov majú dostávať vždy v novembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Pri predčasných dôchodcoch má ísť v tomto roku o 433 eur, invalidných penzistoch s mierou postihnutia nad 70 percent 380 eur, invalidných dôchodcoch pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur, vdovy majú poberať trinásty dôchodok v sume 263 eur, vdovci 208 eur a poberatelia sirotských dôchodkov 138 eur. Trinásta penzia pre poberateľov sociálnych dôchodkov má v tomto roku dosiahnuť 255 eur a invalidných dôchodcov z mladosti 281 eur. Nárok na trinástu penziu má mať 1 milión 422-tisíc dôchodcov.

Vyplácanie trinástych dôchodkov v schválenej podobe by si v tomto roku vyžiadalo 589 miliónov eur. Po odpočítaní 147 miliónov eur, ktoré sa majú usporiť na zrušených vianočných príspevkoch, tak čisté výdavky na trináste penzie predstavujú 442 miliónov eur.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #trináste dôchodky #vláda Igora Matoviča