Štát začína posielať prvé dotácie na nájom

Prvé peniaze vo forme dotácie na nájom pre prevádzky, ktoré z dôvodu koronakrízy museli uzavrieť svoje prevádzky, začali opúšťať ministerstvo.

26.06.2020 11:49 , aktualizované: 13:35
Predajňa Foto:
Pre koronakrízu muselo uzavrieť svoju prevádzku asi 50 tisíc predajní a 20 tisíc reštaurácií.
debata (1)

Prvým siedmim podnikateľom sa na účty pripíše spolu vyše 25 000 eur. „Sľubovali sme adresnú a rýchlu pomoc a slovo sme dodržali,“ vyhlásil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Ten zároveň opätovne vyzval prenajímateľov a nájomcov, aby sa dohodli a využili aj túto pomoc štátu na zmiernenie dopadov koronakrízy.

O dotáciu na nájom môžu záujemcovia požiadať prostredníctvom portálu slovensko.sk, informovať sa môžu aj na infolinke zriadenej Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby (NASES). Počas štvrtka (25. 6.) vyriešilo kontaktné centrum takmer 150 telefonátov. Informovala o tom v piatok sekcia komunikácie NASES.

Samotnú žiadosť podáva prenajímateľ v súčinnosti s nájomcom, agentúra im radí dodržiavať zverejnený postup. V prvom rade si musia obe strany navzájom vymeniť čísla elektronickej schránky a spoločne sa dohodnúť na informáciách, ktoré zadajú do formulára – identifikačné údaje nájomcu a prevádzky, údaje o období sťaženého užívania predmetu nájmu a podobne. Následne na stránke slovensko.sk žiadateľ (prenajímateľ) vyplní formulár a zadá doň dohodnuté údaje.

„V dolnej časti formulára prejde na ‚podpis viacerými osobami‘, kde prenajímateľ zadá číslo elektronickej schránky nájomcu. Ak ide o viacero osôb, čísla schránky musí oddeliť čiarkou,“ dodala agentúra.

Prenajímateľ potom odošle vyplnený formulár do elektronickej schránky nájomcu. Ten má následne 48 hodín na to, aby údaje overil a elektronicky žiadosť podpísal. „Keď to nestihne v tomto čase, prenajímateľ musí žiadosť nanovo vyplniť a odoslať nájomcovi,“ upozorňuje NASES.

Formulár sa po podpise nájomcu vráti prenajímateľovi, ktorý ju nájde v časti „rozpracované“. Skontroluje, či žiadosť podpísali všetky osoby a tiež pridá svoj elektronický podpis. Nakoniec ju odošle Ministerstvu hospodárstva (MH) SR na spracovanie.

„Pre koronakrízu muselo uzavrieť svoju prevádzku asi 50 tisíc predajní a 20 tisíc reštaurácií, preto sa očakáva 70 tisíc až 100 tisíc žiadostí o dotáciu za nájomné. Elektronické podanie žiadosti je tak spôsob, ako ušetriť čas a získať pomoc čo najskôr,“ uviedla agentúra. Ako však spresnila, na podanie žiadosti je potrebné, aby prenajímateľ aj nájomca mali elektronické schránky, a teda aj elektronický občiansky preukaz s čipom, bezpečnostný osobný kód, certifikáty na vytváranie elektronického podpisu a nainštalovaný potrebný softvér.

Ako dodala agentúra, všetky informácie sú dostupné na stránke najmy.mhsr.sk. Ak majú žiadatelia problémy a potrebujú pomoc s procesom podávania žiadosti, môžu kontaktovať vyškolených pracovníkov kontaktného centra na čísle +421 2 35 803 083 v p­racovných dňoch od 8.00 do 18.00 h, v stredu až do 21.00 h.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nájom #reštaurácie #predajne #koronavírus