Dovolenka doma či v cudzine? Ceny sú porovnateľné

Dovolenkové plány zhatila mnohým ľuďom pandémia. Niektorí vo veľkom rušili zájazdy, iní si už aj stihli objednať nové. Väčšinou na domácej pôde. O rekordoch sa však hovoriť nedá.

26.06.2020 06:00
debata (9)
info
Kým vlani praskali domáce hotely vo švíkoch, tento rok je návštevníkov poskromne. Mnohé hovoria len o jedno- či dvojpercentnej obsadenosti. "Toto leto nebude ani zďaleka také ako minulý rok,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Vlani boli totiž kapacity obsadené naplno už v júni. Tento rok počítajú s obsadením maximálne desatiny kapacít. Straty v cestovnom ruchu sa môžu vyšplhať až na 500 miliónov eur. Len za marec a apríl je to už 100 miliónov eur.

Na šetrenie však treba pri dovolenke na Slovensku zabudnúť. "Každý hotel spraví všetko preto, aby nemusel zvyšovať svoje ceny, ale predávať svoje služby za cenu nižšiu, ako sú náklady, si nemôže dovoliť,“ hovorí Harbuľák. A to podľa neho ani v lepšej situácii, ako je tá súčasná.

Ceny ako pri mori

Letný oddych doma však môže vyjsť rovnako ako v Chorvátsku. Ceny sú totiž viac ako podobné. "Týždenná dovolenka v dobrom trojhviezdičkovom hoteli s polpenziou a s využívaním wellness na Slovensku pre rodinu s jedným dieťaťom stojí približne 850 eur,“ hovorí Tibor Bajaník z cestovnej kancelárie Fifo.

Samozrejme, cena závisí hlavne od náročnosti toho-ktorého dovolenkára. Napríklad sedemdňová rodinná dovolenka pre štvorčlennú rodinu v rezorte X-bionic sphere v Šamoríne vyjde na 1 188 eur. V cene je už však zahrnuté ubytovanie, polpenzia či animačný program pre deti a dospelých.

Vyčkávacia taktika

"Slováci chcú ísť k moru. Mnohí do poslednej chvíle vyčkávajú, ako sa v tomto smere vyvinie situácia,“ hovorí Jana Varínska, generálna sekretárka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Stúpajúci záujem o dovolenku pri mori potvrdil aj Tomáš Lazarov z cestovnej kancelárie Hydrotour. "V posledných dňoch zaznamenávame aj v súvislosti s priaznivým epidemiologickým vývojom zvýšený záujem zo strany klientov absolvovať letnú dovolenku pri mori,“ hovorí. A to ešte toto leto.

Naopak, v Sature viac idú domáce pobyty. "V porovnaní s minulým rokom evidujeme zvýšený záujem o dovolenky na Slovensku,“ hovorí riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Norika Fedorová. Potvrdila, že ceny zájazdov u nás sú porovnateľné s dovolenkou v zahraničí.

Na davy českých turistov môžeme zabudnúť

Práve návštevníci zo susedného Česka sú najpočetnejšou skupinou zahraničných turistov. Vlani ich k nám prišlo viac ako 700-tisíc. Tento rok sa to už len ťažko zopakuje.

Tamojšia vláda sa totiž snaží, aby Česi strávili dovolenku doma, a nie v zahraničí. „Česko pripravuje viacero opatrení, ktorými chce motivovať ľudí, aby strávili dovolenku doma,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Výsledkom tak podľa neho bude nižší počet českých turistov na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turizmus #leto 2020