Záujem o brigády na Slovensku výrazne rastie

Prepúšťanie pre pandémiu spôsobilo rast záujmu o brigády a podľa zistení personálnej agentúry Grafton Slovakia už v apríli sa po ponukách začali obzerať pracovníci zo sektora gastronómie a hoteliérstva, ktorí prišli pre núdzový stav o stabilný príjem. "Nárast záujmu zaznamenali v pobočkách agentúry Grafton Recruitment aj medzi študentami, ktorým odpadla výuka. Ponuka od zamestnávateľov však s prichádzajúcou recesiou medziročne poklesla a mnohé spoločnosti začali tradičné brigádnické miesta obsadzovať kmeňovými zamestnancami," uviedla spoločnosť Grafton Slovakia v tlačovej správe.

25.06.2020 14:58
debata (6)

Najväčší záujem majú brigádnici o prácu v administratíve, no najširšia ponuka je aktuálne vo výrobe, skladoch, supermarketoch a v poľnohospodár­stve, pričom v tejto oblasti by počet príležitostí mohol rásť. „Na sezónne poľnohospodárske práce naberali slovenské firmy prevažne cudzincov z Ukrajiny a balkánskych krajín. S nimi sa však tento rok nedá počítať, preto sa budú musieť zamerať na nábor v regiónoch,“ uviedol Branislav Jančuška z agentúry Grafton Recruitment.

Zamestnávateľov by pri ponuke brigád v poľnohospodárstve mala toto leto stimulovať nová vládna podpora, ktorá cez takzvaný inštitút sezónnych prác plánuje vyčleniť 12 mil. eur a podporiť tak vytvorenie 5 000 pracovných miest. Podstatou tohto programu bude preplácanie povinných odvodov zamestnávateľa až do výšky 398,52 eura na mesiac na zamestnanca. „Okrem dlhodobých brigád rastie záujem aj o jednorazové a víkendové brigády, ktoré vyhľadávajú zväčša pracujúci ľudia. Ponuky tohto typu však miznú do niekoľkých hodín po zverejnení. Podobne rýchlo, maximálne do niekoľkých dní, sa obsadzujú aj najobľúbenejšie brigády v administratíve, prípadne HR, IT a financiách,“ uviedla agentúra.

V Bratislavskom kraji si podľa zistení Grafton Recruitment brigádnik v závislosti od profesie zarobí v priemere 4,50 až 6 eur na hodinu, v Trnavskom, Nitrianskom a v Žilinskom kraji 4,30 až 5,50 eura, v Košickom, Banskobystrickom, Trenčianskom a Prešovskom kraji 4 až 5 eur na hodinu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #reštaurácie #hotely #brigáda