Krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu požiadali o dotácie za 7,6 milióna eur

O dotácie na svoje aktivity v celkovom objeme zhruba 7,6 milióna eur požiadalo v lehote 43 krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu. Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) má dotácie schváliť do 30. júna na základe zákona o podpore cestovného ruchu. Potvrdilo to ministerstvo dopravy, následne bude mať tridsať pracovných dní na vybavenie schválených dotácií. Organizácie cestovného ruchu mohli o dotácie požiadať v termíne do 15. marca.

25.06.2020 14:54
debata

K finančnej podpore od štátu sa môžu organizácie cestovného ruchu v jednotlivých regiónoch dostať až v polovici roka, na začiatku letnej sezóny. V súvislosti s ťažkými následkami koronakrízy na služby v tomto odvetví sa už ozvali, aby pomoc bola rýchla, účinná, jednoduchá a mohli ju čo najskôr využiť na marketing na podporu domáceho cestovného ruchu.

„Termín je naviazaný na rozpočtový rok a tiež na systém Ministerstva financií SR. Zlepšovanie procesu sa začalo zmenou cez elektronickú aplikáciu podporaturizmu.sk a je našou snahou, aby sa systém naďalej zefektívňoval,“ uviedol rezort dopravy. Organizácie cestovného ruchu majú navyše možnosť refundovať svoje výdavky (od januára po júl), spojené s ich aktivitami a podaktivitami priamo naviazanými na žiadosť a podaný projekt. „Refundácia musí byť len vo výške skutočných výdavkov vynaložených z vlastných prostriedkov pred prijatím dotácie,“ upozornilo ministerstvo.

Štát by mal podľa organizácií cestovného ruchu využiť svoje možnosti na propagáciu domáceho cestovného ruchu, aby ľudia mali väčšiu motiváciu dovolenkovať na Slovensku. Očakáva sa, že tento rok vo zvýšenej miere uprednostnia oddych doma pred zahraničím. Podporu domáceho cestovného ruchu považuje rezort za svoju prioritu. „Ministerstvo dopravy už spustilo kampaň Dovolenka na Slovensku je dobrý nápad na propagáciu domáceho cestovného ruchu. Cestovný ruch je jedným z najviac postihnutých odvetví vplyvom koronakrízy, považujeme preto za nevyhnutné podporiť domácich hotelierov a služby pre turistov na Slovensku,“ odvetil rezort dopravy pre agentúru SITA. Onedlho bude realizovať kampaň aj v Česku a Rakúsku, keďže ide o významné krajiny z pohľadu počtu zahraničných návštevníkov na Slovensku.

Ministerstvo tiež pripravuje zavedenie sezónnych vlakov, vníma ich ako potenciál pre rozvoj turizmu v regiónoch a najmä pre podporu domáceho cestovného ruchu. Zároveň v tom vidí možnosť zatraktívnenia, zviditeľnenia a zlepšenia dostupnosti ďalších destinácií u nás.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus #leto 2020