Ekonomika Slovenska sa tento rok prepadne o 9,8 percenta

Žiadna sláva. Pandémia zrazila slovenskú ekonomiku na kolená. Výsledkom bude prepad o 9,8 percenta. Nezamestnanosť sa vyšplhá na vyše osem percent, platy porastú len o dve percentá. Spomalí aj rast cien. Ukázala to najnovšia makroprognóza z dielne Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií.

23.06.2020 13:00
automobilka PSA, Trnava Foto: ,
Výroba áut v automobilke Groupe PSA Slovakia v Trnave.
debata (31)

Nižší bude domáci aj zahraničný dopyt, firmy odložia investície. Trh práce výrazne oslabí, nezamestnanosť vzrastie a mzdové tlaky ustúpia. Podporou bude len vládna spotreba. Dno by výkon ekonomiky mal podľa inštitútu dosiahnuť v druhom štvrťroku tohto roka. K poklesu priemyselnej a stavebnej aktivity sa totiž pridá aj znížená spotreba domácností. Najviac budú výpadkom spotreby zasiahnuté sektory ubytovania a stravovania.

Zotavovať sa má naša ekonomika až v druhej polovici roka. Výsledkom tak má byť rast hrubého domáceho produktu o 7,6 percenta v budúcom roku. "Ekonomika ostane na celom horizonte podchladená a predkrízovú úroveň doženie až koncom roku 2022,“ tvrdí makroprognóza.

Viac ľudí bez práce

Zamestnanosť v roku 2020 výrazne klesne. Z trhu práce ubudne 76 tisíc pracovných miest. Ľudia prídu podľa makroprognózy o prácu najmä vo vybraných sektoroch služieb – ako turizmus, stravovacie služby, maloobchod či doprava. Prepúšťať sa však bude aj v priemysle a stavebníctve.

"Vládne opatrenia podporujúce skrátenú prácu však budú nárast nezamestnanosti tlmiť,“ tvrdia analytici inštitútu. Predpokladajú, že bez týchto opatrení by došlo k ešte výraznejšiemu prepúšťaniu. Nezamestnanosť by tak podľa ich odhadov bola o takmer 35 tisíc ľudí vyššia.

Oživenie trhu práce by malo prísť až v druhom polroku 2020. Na predkrízové úrovne sa však Slovensko nedostane ani o dva roky. "Miera nezamestnanosti v roku 2020 stúpne na 8,2 percenta a v ďalších rokoch bude klesať,“ tvrdí makroprognóza. Stále sa však bude podľa nej nachádzať nad predkrízovou úrovňou.

Platy a ceny spomalia

Priemerná nominálna mzda v roku 2020 zvoľní tempo. Porastie len o 2 percentá. Rast priemernej mzdy bude tlmený veľkým množstvom poberateľov dávky ošetrovného a nemocenskej dávky aj nižšou mzdou plynúcou zo skrátených úväzkov. "V ďalších rokoch sa dynamika miezd obnoví spolu so spevnením trhu práce,“ odhadujú analytici.

Inflácia v roku 2020 spomalí na 1,8 percenta. "Zníženie je výsledkom najmä výrazného poklesu cien ropy pre výpadok globálneho dopytu po mobilite,“ vysvetľujú analytici. Nižšia cena ropy stlmí v druhej polovici roka aj rast cien potravín v dôsledku nižších cien vstupov v poľnohospodár­stve, dodávajú. Potraviny totiž počas trvania karanténnych opatrení zdraželi pod vplyvom neúrody, ale aj rastu dopytu koncentrovaného v supermarketoch.

Pomôže uvoľnenie opatrení?

Uvoľnenie opatrení po celej Európe by malo priniesť postupné oživenie ekonomiky v druhej polovici roku 2020. Návrat k normálu však bude podľa analytikov inštitútu nerovnomerný. Kým od druhej polovice mája prevyšujú maloobchodné tržby úroveň z februára, tržby reštaurácií a ubytovacích zariadení zaostávajú aj v polovici júna za predkrízovými úrovňami. A to o 10 až 60 percent.

Výkon exportne orientovaného priemyslu bude tiež stúpať len postupne. Cezhraničná mobilita bola ešte začiatkom júna utlmená. Počet najazdených kilometrov a prechodov hraníc nákladnou dopravou zaostával medziročne o 13 až 20 percent. Voľné kapacity sa tak v ekonomike napĺňajú len pozvoľne. Ukazuje to aj spotreba elektriny, ktorá bola v tomto období nižšia medziročne o 10 percent.

Príde druhá vlna?

Neistá dĺžka pandémie aj opakované návraty ochorenia môžu oživenie ekonomiky oslabiť. "Globálne dodávateľské reťazce sa môžu narušiť a ich opätovné skoordinovanie môže trvať dlhšie, čo spomalí oživenie,“ upozorňuje makroprognóza.

Hlavným pozitívnym rizikom sú dodatočné významné zdroje z únie z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktoré by po schválení mohli ekonomiku podporiť od 2022. Výraznejší pozitívny impulz do ekonomiky by prinieslo aj vynájdenie vakcíny. V tomto roku by ekonomiku mohli podporiť ešte diskutované opatrenia na podporu domácich investícií a dopytu.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #IFP #makroprognóza