Sulík spustil dotácie na nájmy, žiadať treba elektronicky

V utorok o 11. hodine sa na stránkach ministerstva hospodárstva spustila aplikácia, cez ktorú môžu nájomcovia žiadať štát o dotáciu na nájom. Ako prvý môže žiadať Prešovský kraj, neskôr budú nasledovať ďalšie. Prihlásiť sa je možné iba elektronicky. V rovnakej forme musí byť aj podpis prenajímateľa a nájomcu. Spustenie dotácie v utorok ohlásil minister hospodárstva Richard Sulík a jeho poradkyňa Jana Kišová.

23.06.2020 11:01 , aktualizované: 13:27
debata (8)

Hoci web je už spustený, viacero vecí nie je doriešených. O dotáciu na nájomné môžu žiadať podnikatelia, čo museli mať zatvorené od 16. marca do uvoľnenia opatrení. Podmienkou je však platná nájomné zmluva ešte spred februára tohto roka. Firmy, čo mohli otvoriť až v štvrtej vlne uvoľňovania, tak môžu žiadať preplatenie časti nájmu na 48 dní.

„Nárok sa však nepredlžuje o obdobie, ktoré mala firma zatvorené priestory po skončení obmedzení napríklad kvôli výpadku dodávok tovaru,“ vysvetľuje Filip Tichý z poradenskej firmy Grant Thornton. Naprázdno podľa neho vyjdú firmy, ktoré dúfali v kompenzáciu na základe poklesu obratu. Ten sa totiž v prípade dotácie na nájom neberie do úvahy. Podľa poradkyne ministra hospodárstva Jany Kiššovej sa totiž automaticky predpokladá, že v takomto prípade nebolo nájomné účtované, keďže obraty neboli.

Ako bude dotácia na nájom fungovať

  • Majiteľ priestorov a prevádzka sa musia dohodnúť na zľave z nájmu. Práve od nej sa totiž odvíja výška štátnej dotácie. Štát však prispeje maximálne do výšky polovice z nájmu, a to s podmienkou 50-percentnej zľavy. Vtedy podnik už za priestory nič neplatí.
  • Ak bude zľava nižšia, povedzme 30 percent, štát zaplatí tiež 30 percent. Na firme tak zostane len zvyšok – čiže 40 percent z výšky nájomného. Túto sumu si však môže rozdeliť na 48 mesiacov.
  • O dotáciu na nájom budú môcť požiadať aj právnické osoby – teda nepodnikatelia. Sem patria napríklad občianske združenia či neziskové organizácie, ale aj prevádzkari divadiel, kín, kaviarní či chránených dielní. Žiadať môžu aj trhoviská a parkoviská, ktoré nemohli fungovať pre protipandemické opatrenia.
  • Ďalšou schválenou zmenou je posilnenie ochrany nájomcu pred zvýšením nájomného zo strany prenajímateľa počas 48-mesačnej doby splácania nájmu. Prenajímateľ môže sumu zvýšiť len v prípade, ak bolo toto právo dohodnuté v pôvodnej nájomnej zmluve.
  • Na nájomnú dotáciu poputuje 200 miliónov zo štátnej kasy. Nárok budú mať tí, ktorí museli mať pre pandémiu zatvorené prevádzky.

Len elektronicky

Problémy môže niektorým firmám spôsobovať aj elektronická žiadosť. Elektronický podpis a elektronická schránka sa totiž bude vyžadovať od nájomcu aj prenajímateľa. Stačí, že jeden z nich ho nebude mať a o dotáciu nebudú môcť žiadať. "A to aj napriek tomu, že zákon hovorí, že elektronický podpis môže nahradiť písomná dohoda medzi nájomcom a prenajímateľom.,“ hovorí Tichý. Možnosť zasielania dohody o zľave mailom rezort hospodárstva totiž odmietol. Vybaviť si elektronický občiansky preukaz s podpisom nie je podľa rezortu hospodárstva v súčasnosti zdĺhavá záležitosť.

Podľa Kiššovej iná možnosť nebola a aj písomná zmluva musí byť podpísaná oboma zmluvnými stranami. „Ak chcem, aby sa peniaze k ľuďom dostali čo najskôr, nemali sme inú možnosť,“ povedala Kiššová.

O pomoc žiada prenajímateľ, ktorý sa prihlási cez formulár, vyplní doň dáta, ktoré si ešte vopred dohodol s nájomcom. „Tieto predvyplnené dáta odošle a nájomcovi príde do schránky prístup na 48 hodín, aby si tieto dáta od prenajímateľa pozrel, aby ich verifikoval a elektronicky podpísal túto žiadosť,“ priblížila Kiššová. Žiadosť sa vráti naspäť prenajímateľovi, ktorý ju tiež elektronicky podpíše. Rezort očakáva okolo 70– až 100-tisíc žiadostí.

Problém preto môže nastať aj v prípade, ak systém nápor žiadateľov nevydrží. Plošné testovanie pred spustením totiž neprebehlo a neexistuje ani obmedzenie, ktoré by v jeden deň dovoľovalo podávať žiadosti len prenajímateľom z konkrétneho kraja. To funguje len v odporúčacej rovine a rezort hospodárstva sa spolieha na ústretovosť samotných žiadateľov. „Žiadosti bude možné podávať do tridsiateho novembra tohto roka, času je dosť,“ dodala Kiššová.

Keďže však ide o dotáciu a nie príspevok, nie každý, kto si o ňu požiada, ju aj musí dostať. Ministerstvo sa chystá pomocou algoritmov posudzovať prípad od prípadu. To, na akom princípe bude fungovať, Sulík prezradiť nechcel. Je však presvedčení, že fungovať bude. „Ide len o to, aby nepoctiví podnikatelia peniaze nedostali,“ dodal.

Tri problémy okolo dotácie

  • Obratové nájomné: Firmy, ktoré majú časť alebo celý nájom odvodený od obratu, nemajú nárok na dotáciu. Časť nájomcov tak môže byť nespravodlivo vylúčená z tejto štátnej pomoci.
  • Dotácia pokrýva len časť nákladov. Súčasťou nákladov bývajú aj energie, príspevky do marketingového fondu a iných prevádzkových fondov. Na tie štát neprispeje.
  • Podniky v ťažkostiach nárok nemajú. Pri príspevkoch na udržanie zamestnanosti vyrokovalo Slovensko výnimku v Bruseli, pri tejto dotácii nie je jasné, či sa to opäť podarí.

Ak nájomca získa dotáciu, je vo výhodnej situácii. Pri maximálnej 50 percentnej zľave platí za obdobie so zavretou prevádzkou nulové nájomné. Prenajímateľovi však vypadne polovica príjmu z nájmu. Pri nižšej zľave pokryje štát rovnakú sumu, zvyšok môže nájomca splácať štyri roky. "Lehota 48 mesiacov spôsobí veľké problémy prenajímateľom, keďže im vznikne dlhodobá pohľadávka v súvahe, ktorú budú musieť pravidelne účtovne diskontovať na súčasnú hodnotu,“ hovorí Tichý.

Štyri roky sú podľa neho neúmerne dlhá doba, počas ktorej rastie pravdepodobnosť krachu nájomcu. Podmienka sa do zákona dostala, aby štát motivoval prenajímateľov dávať, najvyššiu sadzbu zľavy. A to 50 percent.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #štátna pomoc #nájmy