Zamestnávateľom a SZČO už odišlo viac ako 310 miliónov eur

Štát už prostredníctvom úradov práce, sociálnych vecí a rodiny podporil zamestnávateľov, zamestnancov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sumou 310,5 milióna eur. Príspevkom na mzdy zamestnancov pomohli kumulovane udržať zamestnanie pre takmer 833.000 osôb, informovalo o tom v pondelok Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR). Podmienkou na získanie peňažnej pomoci je totiž záväzok zamestnávateľa, že neprepustí podporeného zamestnanca dva mesiace po získaní príspevku.

22.06.2020 12:44
debata

Na podporu činnosti SZČO, ktoré žiadali najmä paušálne príspevky pri poklese tržieb, vyplatili úrady práce už vyše 47 miliónov eur. SZČO žiadajú najmä o paušálne príspevky pri poklese tržieb. Cez opatrenie 2, to znamená pomoc SZČO pri poklese tržieb aspoň o 20 %, odoslali úrady 108.729 platieb. O príspevok pre SZČO bez príjmu požiadalo 30.154 osôb.

Zamestnávatelia aj SZČO môžu ešte stále zasielať úradom práce výkazy alebo žiadosti s výkazmi za máj. SZČO ich môžu v rámci opatrenia 2 poslať najneskôr do 30. júna. Zamestnávatelia, ktorí žiadajú o pomoc v rámci opatrenia 1 a 3 (3A, 3B), tak môžu urobiť najneskôr do 31. júla. Úrady práce však od zamestnávateľov prijímajú do konca júna aj žiadosti a výkazy v rámci opatrenia 1 a 3 (3A, 3B) za mesiac apríl.

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dosahov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila vláda Slovenskej republiky 31. marca. MPSVR následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie nového koronavírusu. Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na www.pomahameludom.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #MPSVR #pomoc štátu