Peniaze alebo gastrolístky? Ľudia si budú môcť vybrať

Po zmrazení sumy na stravných lístkoch na dva roky prichádza ďalšia zmena. Po novom by zamestnanci mohli namiesto stravných lístkov na obed dostať peniaze. Na návrhu už pracuje rezort hospodárstva. A mal by byť súčasťou balíka desiatok opatrení pre podnikateľov známeho ako lex korona. Ten chce vláda schvaľovať už túto stredu v zrýchlenom legislatívnom konaní. Pôvodne sa však mal schvaľovať minulú stredu, platiť má totiž už od 1. júla.

21.06.2020 18:00
gastrolístky, peniaze, reštaurácia Foto:
Po novom by ľudia dostávali namiesto gastrolístkov peniaze.
debata (221)

"Ministerstvo hospodárstva intenzívne pracuje na jeho dokončení, predstavený a prerokovaný by mal byť na najbližšom zasadnutí vlády,“ potvrdil pre denník Pravda jeho komunikačný odbor. Chystané opatrenia by mali odbremeniť firmy od zbytočnej byrokracie, dodal.

Firmy sú za. "Prevažná časť firiem a poskytovateľov stravovacích služieb v čase koronakrízy nie je vstave platiť vysoké poplatky emitentom poukážok,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Odhaduje, že ide o ziskové marže v desiatkach percent. Odborári však už vyhlásili, že môže vzniknúť zdanie nárastu platov. Keďže namiesto stravných poukážok dostanú zamestnanci na účet peniaze. V skutočnosti im však plat nijako neporastie.

Koniec zdravého stravovania?

"Stravné poukážky miniem každý deň na stravu,“ hovorí čitateľka denníka Pravda Mária. Tá priznáva, že ich dáva aj svojim deťom, keď sa chystajú jesť vonku. Ak by aj namiesto poukážky dostala peniaze, predpokladá, že ich tak či tak minie na jedlo počas obednej pauzy v práci. Podľa výsledkov prieskumu agentúry 2muse je to však skôr výnimka – niečo viac ako polovica ľudí by hotovosť na stravu použila inak. Pričom vyše dvoch pätín by z nich platilo účty či iné výdavky, desatina by si ich ušetrila. Aj teraz mnohí radšej využijú gastrolístok na nákup potravín do domácnosti namiesto obeda.

"Išlo by to na úkor vyváženého a zdravého stravovania, ktoré je hlavným dôvodom, prečo štát a zamestnávatelia prispievajú na obedy zamestnancov,“ upozorňuje prezident Asociácie moderných benefitov Štefan Petrík. Otázne podľa neho je aj to, či a ako budú zamestnanci preukazovať firme, že finančný príspevok použili skutočne na stravu.

Petrík upozorňuje, že ak len desatina ľudí nepoužije peňažný príspevok na jedlo, pocítia to reštaurácie, ale aj obchodníci. Platiť sa nimi totiž dá len za potraviny. Výpadok by sa v tomto prípade rovnal 80 miliónom eur, odhaduje podľa výsledkov prieskumu agentúry 2muse Petrík. " Ak k tomu pripočítame 41 percent, ktoré by použili na chod domácnosti, išlo by o ďalších viac ako 300 miliónov eur, o ktoré by prišli reštaurácie a maloobchod s potravinami,“ hovorí.

Na detailoch záleží

Reštaurácie uprednostňujú peniaze alebo platbu kartou pred gastrolístkami, vysvetľuje Kamila Slašťanová z portálu Menucka.sk.,,Sú to aj rýchlejšie a administratívne menej náročné spôsoby platenia,“ hovorí. V tomto prípade totiž majú hotovosť hneď k dispozícií, pričom z nej nemusia platiť províziu. Tá sa líši podľa tej-ktorej firmy. "Priemerná provízia, ktorú si nárokujú gastrolístkové firmy od reštaurácií, je okolo štyroch až piatich percent,“ hovorí Slašťanová. Stravné poukážky spôsobujú podnikom aj ďalšie problémy. „Personál musí venovať zvýšenú pozornosť, hlavne pri platbe viacerými lístkami, ešte aj ich nominálnej hodnote,“ hovorí Denisa Ogino, riaditeľka penziónu Relish v Rajeckých Tepliciach. Pri platení musia ustriehnuť aj ich platnosť – lístky totiž platia len určitý čas. Stáva sa tak, že hostia hlavne na začiatku roka miešajú tie staré s novými, dodáva Ogino.

Výber medzi peniazmi a lístkami však môže reštauráciám aj uškodiť. Ak sa stravníci nevrátia, môže až 20 percent z nich zatvoriť natrvalo, upozorňuje iniciatíva Poďme sa najesť. Aj po uvoľnení opatrení sa totiž ľudia do podnikov vracajú len pomaly. Tržby sú tak len v zlomkoch tých predpandemických.

"Naša spoločnosť zaznamenala počas krízy pokles tržieb o 80 percent,“ hovorí Andrej Gál, manažér reštaurácie TakeOff bistro&coffee. Čo sa týka aktuálneho tempa rastu návštevnosti, čísla sa podľa neho deň za dňom zlepšujú. "Predávame niečo, čo ľudia dennodenne potrebujú – obed počas pracovného dňa,“ hovorí Gál.

Zmeny v obedoch chystajú aj u susedov

Už od minulého roka sa vedú u susedov vášnivé debaty o novej podobe gastrolístkov. Zmena známa aj ako stravenková revolúcia by mala od základov zmeniť systém stravného v Česku. Po novom by zamestnanci mohli namiesto klasických stravných lístkov dostávať peniaze priamo na účet v podobe stravenkového paušálu. Ten by bol nezdanený, rovnako ako teraz stravné lístky. Okrem toho by nárok naň malo mať ďalších okolo milióna zamestnancov, čo teraz klasické gastrolístky nedostáva. České reštaurácie však návrh neveľmi vítajú. Obávajú sa, že príde k zrušeniu veľkého množstva stravných lístkov po zavedení peňažného paušálu. A teda poklesne množstvo tých, čo chodia počas práce na takzvané menu. Tvrdia, že takto by mohli skončiť až dve pätiny tamojších reštaurácií.

© Autorské práva vyhradené

221 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #gastrolístky