Hranice v Európe sa otvárajú, ľudia znova vyrážajú na cesty i za lacnejšími nákupmi

Európske štáty začiatkom týždňa zmiernili hraničné kontroly, keďže počet nových prípadov ochorenia COVID-19 sa znížil po troch mesiacoch prísnych blokád. Nemci tak mohli opäť vyraziť za slnkom na juh a Francúzi do Belgicka, aby si kúpili lacnejšie cigarety.

20.06.2020 10:32
debata (3)

Mnohé regióny Španielska však zostávajú zatvorené. Odlišné tempo uvoľňovania karantény, ako aj práca na diaľku naznačujú, že návrat cestovania na úroveň pred krízou je ďaleko.

V každom prípade, výlety za hranice síce mierne a pomaly, ale predsa len ožívajú. Grécke letiská môžu prijímať viac medzinárodných letov, keďže krajina sa snaží zachrániť letnú sezónu. Nemeckí turisti, ktorí sa vybrali do susedného Dánska, zase spôsobili osemkilometrovú zápchu a Taliani si odskočili do Francúzska, aby si kúpili stieracie losy.

Španielsko povolilo vstup vybranej skupiny turistov z Nemecka na ostrov Malorka v rámci „pilotného programu“ obnovy cestovného ruchu. „Bude to tichšie ako obvykle,“ uviedol jeden z turistov s maskou na tvári. „Ale je to dobrý pocit, že sa všetko znova otvára, že môžeme znova cestovať.“

V schengenskom priestore, do ktorého patrí 22 krajín Európskej únie (EÚ), Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko, za normálnych okolností kontroly na hraniciach nie sú. V uplynulých troch mesiacoch však boli aj tu hranice väčšinou zavreté, s výnimkou prepravy tovaru a ľudí dochádzajúcich do práce za hranice.

Európski predstavitelia dúfajú, že zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach umožní od júla opätovné otvorenie ďalších krajín a oživenie cestovného ruchu, ktorý sa podieľa takmer 10 % na výkone hospodárstva EÚ. A v mnohých stredomorských krajinách ešte viac.

Podľa správy Európskeho parlamentu z roku 2019 prekročilo vnútorné hranice v EÚ každý deň v priemere 3,5 milióna ľudí. Pandémia však všetko zmenila. A hoci sa reštrikcie uvoľňujú, niektoré obmedzenia stále pokračujú a aj obavy o zdravie budú zrejme brzdiť cestovný ruch a služobné cesty v tomto roku.

V belgickej dedinke Macquenoise sa však miestni obchodníci tešia z návratu francúzskych zákazníkov, ktorí si vyrazili na lacnejšie nákupy, najmä cigariet. „Stojí to za námahu,“ uviedla Nadege Caplainová, ktorá si urobila skoro ráno 200-kilometrový okružný výlet, aby nakúpila cigarety pre seba a svoju rodinu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #otváranie hraníc