Nezamestnanosť stúpla v máji na 7,2 percenta

Čoraz viac domácich podnikov má problém naštartovať výrobu. Pre nedostatok zákaziek sa firmy v priebehu mesiaca máj rozlúčili s desaťtisícmi zamestnancov. Časť z nich si okamžite našla novú prácu, ale väčšina nemala také šťastie a v evidencii úradov práce je už 198-tisíc Slovákov.

19.06.2020 13:46
Embraco Slovakia, výrobná hala, hala, robotníci Foto: ,
Vrchol nezamestnanosti na úrovni okolo desiatich percent analytici očakávajú v lete alebo počas jesene.
debata (29)

„V mesiaci máj vzrástol celkový počet uchádzačov o zamestnanie o 14 679 osôb. V porovnaní s aprílom, keď vzrástol počet uchádzačov o zamestnanie o 33 613 ľudí, je to o 18 934 osôb menej,“ povedala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. Miera evidovanej nezamestnanosti stúpla z aprílových 6,57 percenta na májových 7,20 percenta.

V máji ohlásil hromadné prepúšťanie napríklad najväčší zamestnávateľ na Spiši spoločnosť Embraco. Pre pokles zákaziek sa firma aktuálne zbavuje zamestnancov pracujúcich na dobu určitú. „Podobne sú na tom ďalšie domáce podniky, ktoré pre pandémiu čelia nižšiemu dopytu po ich výrobkoch. Bez šance na naštartovanie biznisu podnikom nepomôže ani štátna podpora na udržanie pracovných miest,“ uviedol ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Vrchol nezamestnanosti na úrovni okolo desiatich percent analytici očakávajú v lete alebo počas jesene. „Aktuálne mnohým ľuďom plynú výpovedné lehoty a viac o stave domácich firiem povedia augustové údaje nezamestnanosti,“ dodal Baláž. Aj štátni analytici počítajú s tým, že slovenská nezamestnanosť v tomto roku vystúpi k úrovni desiatich percent.

Prvé náznaky možného zlepšenia zbadalo ministerstvo práce už minulý mesiac. „V máji 2020 si našlo na Slovensku prácu 9 665 ľudí. V porovnaní s mesiacom apríl je to o 3 744 ľudí viac,“ priblížila Lukáčová. Po troch mesiacoch sa podarilo otočiť trend vývoja na trhu práce. „V mesiaci marec 2020 si našlo prácu o 2 497 ľudí menej ako vo februári a v apríli 2020 si našlo prácu o 5 809 ľudí menej ako v marci,“ dodala Lukáčová.

Ministerstvo práce sa snaží zlú situáciu na trhu práce stabilizovať pomocou slovenskej verzie kurzarbeit. Ak firmy nechajú zamestnancov doma na 80 percentách mzdy, štát im na udržanie pracovného miesta prispeje 1 100 eurami. Ak firmy za čas strávený doma platia menej ako 80 percent priemernej mzdy, maximálna výška príspevku je 880 eur. „Momentálne rokujeme o tom, ako nastaviť trvalý kurzarbeit,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme Rodina).

Aktuálne sa podpora na udržanie pracovných miest vypláca z eurofondov. V budúcnosti sa na ňu spoločne budú skladať domáce firmy aj ich zamestnanci. Podľa analytika môže štát urobiť aj ďalšie zmeny na udržanie zamestnanosti. „Čo nám bytostne chýba, je možnosť poberať OČR na polovičný úväzok, napríklad iba pondelky a stredy – aby sa manželia mohli striedať. Prípadne možnosť poberať čiastkovú podporu v nezamestnanosti popri čiastkovom pracovnom úväzku,“ povedal analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Pálenik. Ten v predchádzajúcich voľbách kandidoval za koalíciu PS Spolu.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #prepúšťanie #recesia #podniky